Fonds voor chemische sector moet langer werken haalbaar maken

In de chemische sector komt er een fonds om langer werken haalbaar te maken. De drie vakbonden hebben daarover samen met de federatie van de chemiesector Essenscia een akkoord bereikt. Het zogenaamde demografiefonds is een primeur voor ons land.
WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY

In de toekomst zullen we allemaal langer moeten werken. Maar hoe kunnen we dat op een goede manier doen zodat het werkbaar blijft voor jonge én oudere werknemers. De drie vakbonden hebben nu samen met de werkgevers in de chemiesector een zogenoemd demografiefonds opgericht.

Dit unieke fonds wordt voor een deel gefinancierd met geld dat beschikbaar was voor de koopkrachtverhoging van de werknemers, zoals maaltijdcheques of loonsverhoging. Maar een deel ervan zal nu worden gebruikt voor concrete projecten rond werkbaar werk: zoals voor opleidingen voor wie overstapt naar een ander, lichter werk of voor de mogelijkheid om van onregelmatig werk gedeeltelijk naar dagdiensten over te stappen. Ook acties die de gezondheid ten goede komen, zoals joggen op het werk, kunnen zo worden gesteund.

Bijna 1.000 bedrijven uit de chemie-, de kunststoffen- en de farma-industrie, samen goed voor zo'n 90.000 werknemers, kunnen van het fonds gebruikmaken.

Meest gelezen