Van vermist tienermeisje naar dodelijke sluipschutter van ISIS: het waanzinnige verhaal van de 16-jarige Linda

© IF / The Guardian

ISIS-bruid, extremiste, sluipschutter. Geen eigenschappen die je zou toeschrijven aan een tienermeisje, maar de Duitse Linda Wenzel vinkt elk hokje af. Iraakse troepen vonden haar een jaar nadat ze spoorloos verdween terug in de heroverde stad Mosul. Verschanst in een tunnel, met vijftien andere gewapende vrouwen. Nu schreeuwt de 16-jarige haar spijt uit, maar een terugkeer naar huis ligt nog lang niet vast. In Irak riskeert ze zelfs de doodstraf.

Dennis Van Goethem

Exact een jaar geleden stond het Oost-Duitse dorp Pulsnitz, vlak bij Dresden, in rep en roer. De toen 15-jarige Linda Wenzel trok een weekendje weg met een vriendin, maar kwam niet meer thuis. Onmiddellijk werd een zoekactie op poten gezet. Zonder resultaat, op één aanwijzing na: onder Linda’s matras vonden agenten de facturen van twee vliegtuigtickets. Eentje naar Frankfurt, eentje naar Istanbul. Daar liep het spoor dood. Linda leek verdwenen, tot vorige week.

© The Guardian

Hoewel ISIS begin juli na negen maanden belegering uit Mosul werd verdreven, kammen de Iraakse troepen nog iedere dag de straten uit, op zoek naar aanhangers van het kalifaat. Onder het puin van de verwoeste stad ontdekten soldaten een tunnel in het stadscentrum. Daar vonden ze, tussen wapens en explosieven, zestien vrouwen met automatische geweren en bommengordels. Eén van hen hield een ondervoede baby vast en riep om hulp.

Een foto van de inval ging viraal en belandde zo ook bij de Duitse autoriteiten, die het tienermeisje herkenden. “Linda Wenzel is gevonden en geïdentificeerd”, bevestigt de Duitse politie. “Ze is gearresteerd, maar krijgt steun van het consulaat.”

Geen argwaan

Tot anderhalf jaar geleden was Wenzel een doodnormaal meisje, met veel vrienden en goede schoolresultaten. Maar na de scheiding van haar ouders, keerde ze in zichzelf. “Plots luisterde Linda niet meer naar rap, maar naar Arabische muziek en vroeg ze aan de directeur of ze een hoofddoek mocht dragen op school”, vertellen klasgenoten in de Duitse media. Ze veranderde ook haar naam naar Mariam, leerde Arabisch en bekeerde zich in het geheim tot de islam.

Haar ouders roken geen onraad, zelfs niet toen ze om een Koran vroeg. “Ik dacht dat ze gewoon geïnteresseerd was in andere godsdiensten”, zegt moeder Katharina. Pas toen ze zag dat de vliegtickets met haar bankkaart waren gekocht, kreeg ze argwaan. “Dan begin je de signalen op te tellen: tijdens de Ramadan ging ze plots op dieet, op haar kamer prevelde ze Arabische verzen. We hadden sneller moeten ingrijpen.”

© IF

Meerdere slachtoffers

Hoe het meisje in Irak belandde, blijft onduidelijk. Vermoedelijk hield ze via een chatgroep contact met een lid van Jund al-Aqsa, een terreurgroep gelinkt aan ISIS, en hielp hij haar vanuit Istanbul de grens over. Kort na haar aankomst trouwden ze, niet veel later sneuvelde de man. Het lijkt erop dat de baby in de tunnel hun kindje is: volgens dokters is Wenzel zwanger geweest.

Na de dood van haar echtgenoot werd Wenzel ingezet aan het front, als sluipschutter. Geen ongewone rol voor vrouwen bij Islamitische Staat, maar volgens het Iraakse leger was Wenzel “een van de beste schutters in Irak”. Volgens haar ondervragers gaf ze al toe meerdere Iraakse soldaten te hebben gedood. Momenteel wordt Wenzel vastgehouden in een militair ziekenhuis in Bagdad. Het meisje liep een schotwond in haar linkerdijbeen op bij een helikopteraanval, maar voorts stelt ze het goed.

“Ik heb genoeg van de oorlog”, zei ze tegen een Duitse journalist in het ziekenhuis. “Ik wil gewoon naar huis, naar mijn familie.” Ook zegt ze spijt te hebben van haar keuze voor ISIS en zou ze tegen haar wil naar Mosul zijn gebracht. Maar volgens een soldaat die bij haar arrestatie was, klopt dat niet. “Ze gedraagt zich weerspannig en weigert alle hulp. Ze lijkt gebrainwasht.”

Uitlevering?

Wat nu met Wenzel gebeurt, blijft afwachten. Zij wil terug naar Duitsland en belooft mee te werken met de autoriteiten. “Maar er is geen aanhoudingsbevel, dus we kunnen geen uitlevering vragen”, zegt de openbare aanklager in Dresden. “Wel is ze een vermiste minderjarige, misschien kan ze zo overgebracht worden.”

Als terreurverdachte kijkt Wenzel in Duitsland aan tegen tien jaar cel. Maar ook de Iraakse overheid wil Wenzel berechten. Daar riskeert ze zelfs de doodstraf. “Dit meisje moet zich eerst verantwoorden voor haar daden”, zegt Iraaks parlementslid Vian Dakhil. “Pas dan beslissen we over haar toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer