Direct naar artikelinhoud

Regeringspartij Frelimo wint opnieuw de verkiezingen in Mozambique

De regerende Frelimopartij heeft opnieuw de verkiezingen in Mozambique gewonnen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten die vandaag werden vrijgegeven door de nationale kiescommissie. De partij is al in de macht sinds het land in 1975 onafhankelijk werd.

Mensen in de rij om hun stem uit te brengen in Maputo, Mozambique.

Frelimo-voorman Filipe Nyusi mag zich nog niet tot president laten uitroepen, omdat het Constitutioneel Hof de uitslag nog moet ratificeren. Hoewel de oppositie klaagt dat sprake was van fraude, zeggen internationale waarnemers dat de stembusgang op 'acceptabele' wijze is verlopen. Oppositieleider Afonso Dhlakama stelde de resultaten aan te vechten, maar beloofde daarbij geen geweld te gebruiken.

Ingenieur
Nyusi (55), die volgens de voorlopige uitslag 57 procent van de stemmen kreeg, zou als president de opvolger worden van Armando Guebuza. Die kon zich niet meer verkiesbaar stellen, omdat hij twee ambtstermijnen heeft vervuld. Nyusi is een ingenieur die lang heeft gewerkt bij de Mozambikaanse spoorwegen.

Frelimo heeft volgens de voorlopige uitslag ook haar meerderheid in het parlement behouden, maar de partij krijgt wel 50 zetels minder dan bij de verkiezingen van 2009.