© Els Smeyers

Is patentering een vloek of een zegen voor innovatie?

Eén tafel, twee stoelen en twee topwetenschappers uit totaal verschillende domeinen. Grijze Cellen strijkt neer in de Universiteit Hasselt op woensdag 12 november. Het wetenschappelijk tijdschrift Eos, deBuren, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) én de Universiteit Hasselt slaan de handen in elkaar voor deze editie van Grijze Cellen.

Els Smeyers

De uitwisseling van ideeën leidt steeds vaker tot nieuwe en verbeterde producten, processen en uitvindingen. Maar staat het traditioneel gesloten bedrijfsleven wel open voor open innovatie? Hoe vermijd je spanningen wanneer vragen over intellectueel eigendom op tafel worden gebracht? Is patentering de enige manier om je idee of product te beschermen? En hoe voorkom je dat octrooien de productontwikkeling belemmeren, worden gebruikt als machtsmiddel of worden misbruikt om de prijzen van producten hoog te houden?

Wim Vanhaverbeke (buitengewoon hoogleraar innovatiemanagement en -strategie UHasselt) geeft een lezing over de waarde van open innovatie en de rol van patenten. Daarna volgt lezing door Ellen Moors (hoogleraar innovatie en duurzaamheid Universiteit Utrecht) over de praktijk van innovatief onderzoek binnen een traditioneel gesloten sector als de farmaceutische industrie en de bijkomende beschermende/belemmerende rol van intellectueel eigendom. Na de lezingen gaat wetenschapsjournalist Jan Van Pelt met beide sprekers in gesprek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer