Waarom we mannen met dotjes aantrekkelijk vinden

© pn

In 2014 was één kapsel razend populair onder mannen: de manbun. Dat is een dotje in de (half)lange haren van heren. En velen vinden het heel sexy. De Britse krant The Guardian zocht uit waarom.

vwh

De samoerai dragen al eeuwen een dotje in hun haren en anno 2014 verschenen sterren zoals Leonardo DiCaprio, Jake Gyllenhaal, Jared Leto, David Beckham en Joaquin Phoenix met dit kapsel. Volgens The Guardian is de manbun veel meer dan een makkelijke oplossing om lang haar er op bad hairdays toch deftig te laten uitzien. ‘Mannen met een dotje zijn iets vrouwelijker omdat ze lang haar hebben, maar tegelijk ook heel mannelijk omdat het kapsel een nonchalance look heeft. Die combinatie vult als het ware de erotische leemte op tussen androgyniteit en mannelijkheid’, schrijft de krant.

‘Manbuns zenden dubbelzinnige non-verbale signalen uit naar mannen en vrouwen en prikkelen hun interesse. Heren die zich aan een dotje wagen, weten dat en schuwen dan ook geen blikken van dames en homo- of biseksuele mannen. Meer nog: ze geven een belangrijke boodschap mee. Ze belichamen een gender subversie zonder arrogant of pretentieus over te komen’, staat er te lezen.

Hoewel de krant de voordelen en maatschappelijke rol van de manbun toelicht, is hun artikel uitsluitend op eigen meningen en niet op wetenschappelijke studies gebaseerd. Omdat het dotje in 2014 prominent aanwezig was in sterrenland en op de catwalk, werd volgens de krant ook een cliché ontkracht: lang haar is niet alleen voor metalfans en liefhebbers van flower power.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer