Dertigers schuldig aan homomoord

© BELGA

Eric Parmentier, Jérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan zijn maandag door de jury van het assisenhof in Luik schuldig bevonden aan moord van Ihsane Jarfi, met homofobie als verzwarende omstandigheid, op 22 april 2012. De vierde beschuldigde Jonathan Lekeu, is schuldig aan doodslag met homofobie als verzwarende omstandigheid. De motivatie van de beslissing nam vijf uren in beslag.

De 32-jarige Jarfi werd op 1 mei 2012 dood aangetroffen in de buurt van Tinlot (Hoei). Hij was vermist sinds 22 april. De vier beschuldigden werden ervan verdacht hem te hebben gedood omdat hij homoseksueel was.

De beschuldigden hebben volgens de jury toegegeven dat ze Jarfi een lesje wilden leren vanwege zijn homofilie. Ze zijn eveneens schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting.

Eric Parmentier (36), de chauffeur van de wagen waarin Jarfi op 22 april instapte, bekende dat hij Jarfi had geslagen nadat hij van hem een homoseksueel voorstel had gekregen. Hij was bovendien de enige beschuldigde die de regio kende waar het lichaam gevonden werd. De jury benadrukte de belangrijke rol die de man speelde tijdens de feiten.

Jérémy Wintgens (30), die wordt beschouwd als de tweede leider van de groep, gaf toe dat hij als medeplichtige had deelgenomen aan de moord. De jury verklaarde dat hij Parmentier zou hebben geïmiteerd tijdens de feiten.

Mutlu Kizilaslan (31) verklaarde slechts twee slagen te hebben toegebracht aan het slachtoffer en slechts op een passieve manier te hebben deelgenomen aan de moord, maar de jury volgde zijn verklaringen niet.

Jonathan Lekeu (25), tot slot, werd beschreven als een volger die plots tot geweld kon overgaan, omdat hij imitatiegedrag vertoont.

Wintgens en Lekeu werden eveneens schuldig verklaard aan diefstal met geweld in een ander luik in het dossier, in verband met geweld tegen een zestigjarige mindervalide in 2011.

Het requisitoir van het openbaar ministerie volgt vandaag nog. De pleidooien van de verdediging vinden dinsdagochtend plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen