‘Slaappillen verhogen risico op Alzheimer met 80 procent’

Wie geregeld een slaappilletje slikt om slaaptekort in te halen, loopt de helft meer risico op Alzheimer. Maar wie systematisch over een periode van meer dan zes maanden met een pilletje naar bed gaat, loopt 80 procent meer risico. Deze bevindingen uit een internationaal onderzoek, worden echter genuanceerd door Belgische onderzoekers.

jva

Jaarlijks worden in ons land meer dan 13 miljoen doosjes slaapmiddelen verkocht, oftewel meer dan 1 per inwoner. Het gaat om pillen waar benzodiazepine in zit. Dat slaap- en kalmeringsmiddelen het risico op Alzheimer op latere leeftijd verhogen, is al lang geen nieuws meer. Nieuw onderzoek van Britse en Canadese professoren toont nu echter aan dat het risico ook nog eens groter wordt als je die pillen systematisch over een langere periode gebruikt.

‘Het is niet zo dat 80 procent van de mensen die slaappillen nemen, uiteindelijk ook Alzheimer zullen krijgen’, legt Alzheimer-onderzoekster Christine Van Broeckhoven uit in Het Laatste Nieuws. Artsen moeten volgen Van Broeckhoven wel op zoek gaan naar alternatieve slaapmiddelen, zoals kruiden.

‘Het is niet zo eenvoudig om het onderliggende verband tussen benzodiazepine en de ziekte van Alzheimer te ontdekken’, zegt dokter Eric Karran van Alzheimer’s Research UK dan weer in De Morgen. ‘De stof behandelt slaapproblemen en angstgevoelens, en dat kunnen symptomen zijn van Alzheimer.’

Ook Yannick Meerten, onderzoeker aan de K.U.Leuven, erkent dat uit wetenschappelijk onderzoek mogelijk zou blijken dat er een directe associatie bestaat tussen benzodiazepine, de werkzame stof in slaappillen, en Alzheimer. Dit is echter geen causaal verband, het is nog niet geweten of benzodiazepine de kans op Alzheimer verhoogt of dat benzodiazepine meer dan gemiddeld wordt voorgeschreven aan mensen met aanleg voor Alzheimer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer