Direct naar artikelinhoud

Tillerson: "China dreigde met sancties tegen Noord-Korea"

Buitenlandminister Rex Tillerson wordt gebriefd in een grensdorpje in Zuid-Korea, terwijl een soldaat achter hem van buitenaf door het raam een foto maakt.

China heeft gedreigd met sancties tegen Noord-Korea als het land nog nucleaire testen doet. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vandaag aan Fox News.

Tillerson zei dat China bevestigde Pyongyang gevraagd te hebben geen nucleaire testen meer uit te voeren. "De Chinezen zeiden aan het regime dat wanneer het nog een nucleaire test doet, China zelf sancties zal treffen", aldus de minister.

Militaire reactie niet uitgesloten
Washington liet gisteren weten nog te bekijken op welke manier Amerika op Noord-Korea's nucleaire programma zal reageren. Een militaire actie werd niet uitgesloten, al werd er wel ruimte gelaten voor overleg. Ook wordt onderzocht of Noord-Korea opnieuw op de Amerikaanse lijst van landen die het terrorisme ondersteunen gezet kan worden.

VN-Veiligheidsraad
Tillerson gaat vandaag de VN-Veiligheidsraad toespreken. Hij zal er alle landen oproepen om hun verplichtingen na te komen wat de sancties tegen Noord-Korea betreft. Hij wil ook bespreken wat nog meer gedaan kan worden om de druk op Pyongyang te verhogen.

Eerder deze week begonnen de Amerikaanse troepen met de installatie van het raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea, ondanks het hevige verzet van China.