Syrische vluchteling gaat zichzelf voorstellen in nieuwe woonplaats

© if

De Syrische vluchteling Zahid Ghaida woont sinds enkele maanden in Merchtem. Om zijn integratie te versnellen, gaat hij langs bij de inwoners van de gemeente om kennis te maken. “Ik wil praten over mijn land, over België, over voeding, cultuur, politiek, kortom, over alles. In het Nederlands natuurlijk”, zegt hij.

Thierry Goeman

Zahid Ghaida (27) nam zondag plots het woord tijdens de misviering in de kerk van Merchtem: “Ik heb een droom”, zei hij. De kerkgangers keken elkaar een beetje verbaasd aan, maar al snel kreeg de Syrische vluchteling de aandacht van iedereen in de kerk.

Zahid had een droom in Syrië. “Ik was met Hiba getrouwd, wij wilden een gezin stichten, een huis en een auto kopen en ik wilde doctoreren. De oorlog gooide echter alles overhoop. De universiteit werd gesloten en mijn stad werd gebombardeerd. Mijn droom, onze droom, werd letterlijk kapotgeschoten”, zei Ghaida.

Hij vluchtte alleen naar België, want Hiba bleef ginder achter. De tocht naar België was veel te zwaar voor haar. Sinds enkele weken is ze in ons land. In het kader van gezinshereniging kon ze op legale wijze naar België komen. “We hadden elkaar 26 maanden niet meer gezien”, zegt Zahid.

Nieuwe thuis

“België is nu mijn nieuw land, Merchtem is mijn nieuwe thuis en de mensen uit Merchtem zijn mijn nieuwe dorpsgenoten. Ik wil Sociaal Werk studeren aan de Erasmus- en Odisee Hogeschool in Brussel. Ik ben ondertussen ook op zoek naar deeltijds werk om mijn studies te betalen en Hiba te kunnen onderhouden”, zegt hij.

In Syrië woonde Zahid op het platteland. “Als ik samen met mijn vriend in Merchtem ga joggen, dan is het net of ik in mijn dorp ben. De mensen in Merchtem zijn heel vriendelijk. Daarom wil ik hen heel graag ontmoeten.”

“In mijn land kwamen we met onze families bij elkaar en kende ik onze tradities, maar nu wil ik over jullie tradities leren en ik wil graag de mensen van Merchtem ontmoeten. Ik wil hen ook vertellen over mijn geboorteland en over de tradities daar. Bovendien wil ik op die manier ook mijn Nederlands sterk verbeteren.”

Daarom zette hij samen met de ambtenaar van de Merchtemse dienst Integratie het project ‘Ik heb een droom’ op. “Omdat ik mijn dorpsgenoten beter wil leren kennen, wil ik huisbabbels organiseren. Ik wil jullie over mijn cultuur vertellen, maar ik wil ook graag meer over jullie leven weten.”

Van politiek tot eetcultuur

“Wij zullen bij mensen thuis in de woonkamer praten over thema’s zoals cultuur en tradities, vrije tijd, religie, politiek of koken”, zegt Ghaida. “Deze mensen kunnen buren, vrienden of familie uitnodigen en we maken er dan samen een gezellige en interessante namiddag of avond van.”

Zahid wordt bij deze ontmoetingen vergezeld door zijn uit Irak afkomstige vriend Ibrahim. “Ik leerde hem kennen via de informatieambtenaar van Merchtem. Ibrahim was journalist in Irak. Hij werkte voor een televisiestation, maar vluchtte ook uit zijn land. Ibrahim zal van al onze huisbabbels opnames maken”, zegt Zahid. “Al acht gezinnen stelden zich sinds zondag kandidaat om Zahid te ontmoeten”, zegt Renaat Schoukens, integratieambtenaar in Merchtem. “Het is de bedoeling dat deze filmopnamens later gemonteerd worden tot een film die dan aan de Merchtemenaren kan worden getoond.”

INFO

Wie Zahid wil ontmoeten voor een huisbabbel, kan contact opnemen via tel. 052-38.11.84 of mailen naar integratie@merchtem.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen