De lijdensweg van Lior: komt het nog goed met Refaelov?

© BELGA

Ziet Club Brugge dit seizoen nog de beste Lior Refaelov terug? Moeilijk. De Israëliër voelde in de opwarming voor de match tegen Oostende pijn aan de adductoren en bleef langs de kant. Na een dik jaar aanmodderen krijgt Rafa de problemen in zijn buikstreek maar niet kwijtgespeeld.

Guillaume Maebe en Junior Verbeeke

De match tegen Zulte Waregem maandag mist hij al zeker. En na verder onderzoek moet blijken hoe ernstig het met Refaelov gesteld is. De speler zelf is optimistisch, hoopt en denkt dat de pijn die hij voelde hem niet lang zal hinderen, al is het maar de vraag of dat vertrouwen te rechtvaardigen is. “Problematisch”, noemde Preud’homme het nieuwe uitvallen van Refaelov en daar heeft de Brugse trainer stilaan gelijk in. Rafa blijft maar sukkelen met de spieren in lies- en buikstreek, iets wat nu toch al met horten en stoten meer dan een jaar aansleept.

Eind februari 2016 kreeg Refaelov voor het eerst last aan de buikspieren. Pubalgie, een blessure aan het schaambeen, luidde de diagnose. De Israëliër zag er zijn Play-off 1 door verknoeid worden. Vier wedstrijden kon hij meedoen, de laatste vier stond hij zelfs niet meer op het wedstrijdblad. In de zomer volgde hij een individueel programma om een operatie uit te stellen, maar na vier competitiespeeldagen bleek die noodzakelijk. In overleg met de medische staf van Club en de betrokken consulenten werd besloten om in die operatie alleen het schaambeen en de omringende buikspieren aan te pakken. Aan de naburige adductoren werd niet geraakt. “Ik wou niet dat er in mijn adductoren gesneden zou worden”, verklaarde Refaelov eerder in een interview met deze krant. “Nu voel ik geen drukkende pijn meer op mijn adductoren. Hopelijk blijft dat zo.” Refaelov keerde na drie maanden eind november terug en speelde de reguliere competitie uit. De adductoren bleven echter voor een lichte pijn zorgen, waardoor hij zich onbewust toch wat inhield zijn topniveau nooit haalde.

Wel in Spanje, niet in Gent

De Israëliër speelde in die periode alleen op Standard de volledige wedstrijd, maar toen hij na het reguliere seizoen 90 minuten pijnvrij kon spelen in een WK-kwalificatiematch tegen Spanje en daarin scoorde, keek hij plots vol vertrouwen uit naar Play-off 1. Voor de eerste match tegen Gent moest hij echter opnieuw verstek geven. Sindsdien kwam Rafa in Play-off 1 nog niet verder dan een invalbeurt van veertien minuten bij Zulte Waregem. Dat de pijn aan de adductoren woensdag al voor de wedstrijd niet te harden bleek, doet weinig goeds verhopen met het oog op de rest van het seizoen. “Het is mogelijk dat, als de pijn aan de adductoren aanblijft, er een nieuwe operatie nodig is”, vertelde Refaelov in datzelfde interview. Woorden die – als de blessure niet snel betert – mogelijk profetisch blijken.

TIJDSLIJN:

6 december 2015: Refaelov speelt tegen Charleroi zijn eerste wedstrijd nadat een breuk in zijn middenvoetsbeentje hem vier maanden aan de kant hield. Zijn seizoen kan echt beginnen.

27 februari 2016: In de aanloop naar de match tegen Genk kampt Refaelov voor het eerst met last aan de buikspieren. Hij mist de match tegen Genk en de daaropvolgende partij tegen Sint-Truiden.

9 april 2016: Refaelov is niet helemaal pijnvrij voor de topper tegen AA Gent in PO1, maar kan dankzij een pijnstiller de match spelen. Na tachtig minuten wordt hij moegestreden vervangen. Voor de volgende matchen tegen Anderlecht en Genk moet hij verstek geven.

8 mei 2016: Tegen AA Gent speelt Refaelov niet. Meer zelfs, hij speelt de laatste vier matchen van het seizoen geen minuut meer. Er wordt nagedacht over een operatie, maar in onderling overleg wordt besloten dat een individueel trainingsprogramma ook soelaas kan brengen.

22 augustus 2016: Nadat in het begin van het seizoen blijkt dat Refaelov niet pijnvrij kan spelen, wordt er toch besloten om over te gaan tot een operatie. De Israëliër zal drie maanden out zijn en maakt op 25 november zijn wederoptreden tegen KV Mechelen.

22 januari 2017: Voor het eerst dit seizoen speelt Refaelov negentig minuten mee, in de 0-3-zege bij Standard.

24 februari 2017: Refaelov dartelt zich met Club voorbij Zulte Waregem (5-0), maar moet iets na het uur naar de kant met een enkelblessure. Zonder veel erg.

24 maart 2017: Refaelov speelt negentig minuten mee met Israël in de WK-kwalificatiematch tegen Spanje. Hij zorgt bovendien voor de eerredder: 4-1. Zijn vertrouwen en vorm lijken helemaal terug.

2 april 2017: Tegen de verwachtingen in blijkt Refaelov niet fit te zijn voor de eerste match van PO1 tegen AA Gent. In de eerste vier matchen komt hij maar aan veertien speelminuten, een invalbeurt tegen Zulte Waregem.

26 april 2017: Refaelov wordt aangekondigd in de basis tegen KV Oostende, maar valt uit in de opwarming. Hij mist sowieso al de match tegen Zulte Waregem komende maandag.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen