Direct naar artikelinhoud

Just Can't Get Enough niet alleen liefdesliedje, maar ook voetbalstrijdlied

Het Bergen van Adriaan van Dis, een musical van The Bridges of Madison County, een festival voor de contrabas en waarom Hugo Claus de grootste toneelschrijver van Nederland is. Dit en tien andere voorspelde culturele hoogtepunten zijn de komende maanden te zien. Hier vindt u tip 1: Depeche Mode in de Ziggo Dome.

Depeche Mode in 1981. Van links af: Dave Gahan, Martin Gore, Vince Clarke en Andy Fletcher.Beeld Getty Images

Niet altijd het zonnetje in huis, toch krijgen we van jarentachtigband Depeche Mode nooit genoeg. Niet in het voetbalstadion, maar al helemaal niet in de Ziggo Dome (7/5).

Helemaal zeker zijn we er niet van - de setlist voor de Global Spirit Tour van Depeche Mode is nog in de maak. Maar grote kans dat zanger David Gahan bij de toegiften in de Ziggo Dome op zondag 7 mei toch nog een vrolijk gezicht trekt als hij de electropopkraker Just Can't Get Enough inzet.

De single uit 1981 is een beetje een curiosum in het oeuvre van Depeche Mode, want een eendimensionaal, blijmoedig en verder niets betekenend liefdesliedje, geschreven door het kortstondige bandlid Vince Clarke. Dat Depeche Mode die hitparadetrack uit de beginjaren nog steeds als toegift opvoert, na de sombere bespiegelingen (Black Celebration, 1986) bij kille elektronica (Where's the Revolution, 2017) is hoopgevend. Alsof de band op de valreep nog even wil aangeven dat op maandag 8 mei de zon gewoon weer opkomt.

Fijn ook dat Just Can't Get Enough wordt uitgevoerd op een steenworp afstand van de Amsterdam Arena, waar Ajax die dag de eredivisiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles afwerkt. Want Just Can't Get Enough is behalve het buitenbeentje van Depeche Mode ook een van de geliefdste voetbalstrijdliederen in competities wereldwijd, uiteraard na Seven Nation Army van The White Stripes.

Als het echt lekker loopt in een thuiswedstrijd van het Schotse Celtic, rolt daar al jaren het Just Can't Get Enough van de tribunes. Het synthesizermelodietje wordt verwoord door een staccato 'duh duh duh duh duh' en de tekst stuitert met een kleine aanpassing over de kuipstoeltjes: 'When I see you Celtic, I go out of my head: I just can't get enough, I just can't get enough.' Dat klinkt goed, vond ook het Feyenoordlegioen rond 2011, en vanaf dat jaar wordt de Depeche Mode-koorzang dus gesignaleerd in de Kuip, uiteraard in Feyenoordvariant.

Dit is een van de 14 voorspelde culturele hoogtepunten. Klik hier voor de overige tips.

Ook in de Amerikaanse Major League Soccer gaat Depeche Mode rond na elke goal van de club Chicago Fire. En in de voetbalcompetities van Australië en Nieuw-Zeeland. De darter Kevin Painter, bijgenaamd The Artist, koos Just Can't Get Enough als opkomstmuziekje; leuk voor zijn fans om mee te brullen.

Toen de Uruguayaan Luis Suárez in 2011 verkaste van Ajax naar Liverpool, werd speciaal voor hem een Just Can't Get Enough-bewerking bedacht. 'His name is Suárez, he wears the famous red. I just can't get enough, I just can't get enough. When he scores a volley, or when he scores a head...' Et cetera.

Het Depeche Mode-trio vindt het allemaal prachtig. 'Hartverwarmend te zien hoe enthousiast ons liedje in de supportersvakken wordt gezongen', zei toetsenist Andrew Fletcher eens. Dat hijzelf én David Gahan Chelseasupporters zijn, en Martin Gore aanhanger van Arsenal, doet er voor Depeche Mode kennelijk niet toe.

Depeche Mode, 7/5 in de Ziggo Dome te Amsterdam.