Miljoeneninvestering: ‘Netwerk Telenet wordt Europese top’

© BELGA

Telecombedrijf Telenet investeert een half miljard in zijn netwerk, maakt het vrijdagochtend bekend op een persconferentie. ‘Dat bezorgt Vlaanderen een van de beste netwerken van Europa’, zegt Martine Tempels van Telenet.

Simon De Vriendt, Bart Moerman

Onder de noemer ‘De Grote Netwerf’ begint Telenet op 22 september aan een gevoelige uitbreiding van haar kabelnetwerk. ‘Op 5 jaar tijd investeren we 500 miljoen euro om van ons netwerk een ultraperformant Giga-netwerk te maken’, maakte het op een persconferentie bekend.

Van 600 MegaHertz naar 1 GigaHertz

Het bedrijf maakt zich sterk dat het na deze inspanningen tot de absolute top van Europa zal behoren. Concreet zal Telenet de internetsnelweg verbreden van 600 MegaHertz (MHz) naar 1 GigaHertz (GHz). Op termijn moeten internetsnelheden van minstens 1 gigabit per seconde mogelijk worden, waar dat nu 160 megabit per seconde is.

Je zal dus sneller kunnen downloaden en uploaden, video’s van hoge kwaliteit kunnen bekijken, en vlotter kunnen werken met zware digitale applicaties.

‘We willen de internetverbinding van onze klanten klaarmaken voor de toekomst’ klinkt het. ‘De rol én het belang van internet zullen steeds groter worden. Je auto, je koelkast, je verwarming,... je hele huishouden zul je digitaal kunnen bedienen. Maar ook bedrijven, de overheid, het onderwijs en de zorgsector rekenen steeds meer op digitale toepassingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Internetverbinding klanten minstens een dag onderbroken

Tijdens de werken zal de internetverbinding van de klanten minstens een dag (tussen 7.30 en 17.00 uur) onderbroken zijn. Wat de werken in uw straat zullen inhouden kan u hier nakijken. Telenet zal ook nog contact opnemen met brieven, sms en mail.

Het bedrijf belooft wel al het volgende. ‘We breken geen wegen of voetpaden open en onze techniekers hoeven je huis of bedrijf niet binnen te gaan. Na 17.00 uur en in het weekend kan je weer televisie kijken, surfen en bellen. De 3G- en 4G-netwerken zullen - ook overdag - géén hinder ondervinden.’

De regio’s waar het meeste dataverkeer is en die de uitbreiding van de digitale snelweg dus het hardste nodig hebben, komen als eerste aan de beurt. Overal in Vlaanderen worden alle 150.000 versterkers in het vaste netwerk en 1.8 miljoen andere componenten zoals splitters en taps vervangen of aangepast. Die bevinden zich langs de kant van de straat, op palen of aan gevels. Er zullen normaliter geen wegen of voetpaden opgebroken worden. De techniekers hoeven ook niet bij klanten binnen te komen.

250 extra jobs

De investering zorgt de komende vijf jaar ook voor 250 extra jobs.

John Porter, CEO van Telenet, sprak over ‘de grootste uitbreiding in de geschiedenis van Telenet’.

Vlaams Minister-President Bourgeois (N-VA) was enthousiast. ‘Voor de toekomst van de media en telecomsector is een verdere ontwikkeling van de digitale distributie-infrastructuur nodig. Ondermeer dankzij Telenet staat Vlaanderen al aan de top van Europa wat betreft breedbandinfrastructuur. Deze nieuwe investeringen zullen er mede voor zorgen dat Vlaanderen een digitale topregio blijft.’

Het volledige nieuwsbericht van ‘De Grote Netwerf’, kan u hier nalezen.

Telenet gaat half miljard investeren

Telenet investeert de volgende vijf jaar 500 miljoen euro in zijn kabelnetwerk om de snelheid naar 1 gigabit per seconde te verhogen. Daardoor zouden klanten van Telenet supersnel moeten kunnen surfen. Het telecombedrijf wil zo tegemoet komen aan de steeds groeiende vraag naar data op het internet. Dat levert volgens het bedrijf 250 extra banen op. Dat heeft Telenet op een persconferentie gezegd. Volgens de Vlaamse overheid zullen we met zo'n supersnel netwerk aan de top staan in Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen