© Photo News

Wandel ongezien van noord naar zuid: stadsdichter stippelt route uit om veiligheidscamera’s te ontlopen

Stadsdichter Maarten Inghels ging op zoek naar een route waarmee je door Antwerpen kan wandelen zonder gezien te worden door de honderden bewakingscamera’s in de stad. Hij vond er één en zette die op kaart in The Invisible Route.

Jan STassijns

Een kunstobject dat op poëtische wijze het recht opeist om onzichtbaar te zijn. Zo beschrijft stadsdichter Maarten Inghels The Invisible Route, een wandelroute door de stad waar je nog kan ontkomen aan de honderden bewakingscamera’s. The Invisible Route is een stadskaart waar alle bewakingscamera’s op aangeduid zijn en één rode lijn, de route waarmee je ze allemaal ontloopt. In heel het land hangen er zo al 47.000 veiligheidscamera’s. In Antwerpen een driehonderdtal van de stad, maar daar moeten ook de privécamera’s nog bijgeteld worden.

Veel routes hoefde Inghels dus niet uit te stippelen, want hij vond er maar één waar je als Antwerpenaar nog in de anonimiteit kan blijven. En die route gaat van het Middelheimpark, via de voetgangersbrug in het Brilschanspark over de Ring, via Berchem en Zurenborg naar Antwerpen-Noord om daar in veel bochten naar Park Spoor Noord te gaan.

Opgaan in de menigte

“Het is geen aanklacht tegen de camera’s, maar een ode aan de onzichtbaarheid”, zegt Maarten Inghels. “Want daarvoor komen mensen toch naar de stad, om te kunnen verdwijnen in de menigte. De aanleiding was een nieuwsbericht over hoe je als je met de auto naar Antwerpen komt, altijd geregistreerd wordt door één of andere camera. We vroegen ons dus af of het als voetganger nog mogelijk is om anoniem te blijven en op te gaan in de massa. Er zijn meerdere straten waar geen camera’s hangen, maar ik zocht naar een aaneensluitende route van noord naar zuid. Dat is er dus maar één. De vraag is natuurlijk hoe lang dat nog blijft, want er komen elke dag camera’s bij. De kaart kan dus al snel gedateerd zijn.”

Het project is een samenwerking tussen de stadsdichter, het Middelheimmuseum en kunstmagazine Oogst. The Invisible Route zit als bijlage bij de septemberuitgave van het magazine, dat uitkomt op 8 september. Dat gaat gepaard met een essay van Inghels over de kunst van het verdwijnen en het recht op onzichtbaarheid.

Inghels zelf is vannacht aangekomen in Sint-Petersburg. Hij stapte op 12 augustus aan boord van een vrachtschip en hoopt met zijn reis inspiratie op te doen voor zijn nieuwste stadsgedicht. “Maar daarover later meer.”

www.oogstmagazine.com