Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit Kunduz

© AP

Artsen zonder Grenzen heeft al zijn personeel teruggetrokken uit de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Dat meldt de hulporganisatie daags nadat een bombardement van het ziekenhuis 22 dodelijke slachtoffer eiste. Volgens AzG voerde de internationale coalitie het bombardement uit. Waarschijnlijk voerden Amerikaanse vliegtuigen de aanval uit: het Amerikaanse leger gaf toe het toen luchtaanvallen uitvoerde in het gebied.

mtm

Dat de hulporganisatie zich volledig terugtrekt, is vooral slecht nieuws voor de bevolking van Kunduz, die zich staande moet houden nu het Afghaanse leger en de taliban strijden voor de controle over de stad en omgeving. Het ziekenhuis was de enige plek in Kunduz waar men ernstige oorlogsverwondingen kon verzorgen in het noordoosten van Afghanistan.

Het ziekenhuis werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen, en dat gedurende meer dan een half uur nadat AzG de eerste meldingen had gestuurd naar het Afghaanse en Amerikaanse leger dat ze onder vuur lagen. Ook zei AzG dat alle strijdende partijen eerder de gps-coördinaten van het ziekenhuis gekregen hadden. AzG benadrukte nadien ook dat er geen taliban aanwezig waren.

22 personen lieten er het leven, van wie 12 AzG-medewerkers. Onder de tien gestorven patiënten zijn drie kinderen. Er is ook sprake van 37 gewonden. Volgens de hulporganisatie kan het ziekenhuis gezien de schade niet meer functioneren. De patiënten in kritieke toestand werden naar andere instellingen verplaatst.

Onafhankelijk onderzoek

De ngo eiste een onderzoek. De Afghaanse regering zei zondag de beschieting te zullen onderzoeken en ook het Amerikaanse ministerie van Defensie beloofde de zaak te zullen uitspitten. Het Afghaanse leger verloor eerder deze week de controle over Kunduz, maar kon de stad heroveren, waarbij ze uit de lucht de hulp kregen van de internationale coalitie.

Ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil duidelijkheid.

Levend verbrand

Heman Nagarathnam, verantwoordelijke van AZG in Noord-Aghanistan, doet een ooggetuigenverslag. Volgens hem volgde de ene na de andere bominslag, waarna het hoofdgebouw van het ziekenhuis in lichterlaaie stond. ‘Sommigen konden naar de twee bunkers van het gebouw om te schuilen, maar patiënten die niet konden ontsnappen, zijn levend verbrand in hun bed.’

Na de aanval probeerde het team wanhopig om de levens van gewonde collega’s en patiënten te redden. Ze zetten een geïmproviseerd operatiekwartier op in een ongeschonden kamer. Sommige van de meest kritieke patiënten werden overgebracht naar het ziekenhuis van Puli Khumri, op twee uur rijden.

AzG veroordeelt deze aanval als ‘een ernstige inbreuk op het internationaal humanitair recht’. ‘Alles wijst er momenteel op dat het bombardement is uitgevoerd door de internationale coalitietroepen. We aanvaarden niet dat dit wordt afgedaan als collateral damage’, luidt het in het persbericht. AzG vraagt een volledig en transparant verslag van de coalitie en een onafhankelijk onderzoek van de aanval, ‘voor een maximale transparantie en verantwoording’.

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen was het enige gezondheidscentrum in zijn soort in het noordoosten van Afghanistan. Sinds vier jaar biedt het gratis chirurgische traumazorg. In 2014 werden 22.000 patiënten behandeld en werden 5.900 operaties uitgevoerd. ‘Naast de dood van onze collega’s en patiënten, snijdt deze aanval ook de bevolking in Kunduz af van dringende medische hulp, net nu die het meest nodig is. We vragen de strijdende partijen eens te meer burgers, gezondheidsstructuren en medisch personeel te respecteren zoals het internationale humanitair recht voorschrijft’, aldus de ngo.

Obama biedt medeleven aan

Amerikaans president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun families van het luchtbombardement. De president heeft het in een persbericht over ‘een tragedie’.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde zaterdag al aan dat het een ‘diepgaand onderzoek’ is gestart naar de gang van zaken. ‘We zullen de resultaten van de onderzoek afwachten alvorens een definitief oordeel te vellen over de omstandigheden van deze tragedie’, staat in het persbericht van Obama.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen