Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit Kunduz

Artsen zonder Grenzen heeft al zijn personeel teruggetrokken uit de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Dat meldt de hulporganisatie daags nadat een bombardement van het hospitaal negentien dodelijke slachtoffer eiste. Volgens AzG voerde de internationale coalitie het bombardement uit. Waarschijnlijk voerden Amerikaanse vliegtuigen de aanval uit: het Amerikaanse leger gaf toe het toen luchtaanvallen uitvoerde in het gebied.

Dat de hulporganisatie zich volledig terugtrekt, is vooral slecht nieuws voor de bevolking van Kunduz, die zich staande moet houden nu het Afghaanse leger en de taliban strijden voor de controle over de stad en omgeving. Het ziekenhuis was de enige plek in Kunduz waar men ernstige oorlogsverwondingen kon verzorgen in het noordoosten van Afghanistan.

Het ziekenhuis werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen, en dat gedurende bijna een uur nadat AzG de eerste meldingen had gestuurd naar het Afghaanse en Amerikaanse leger dat ze onder vuur lagen. Ook zei AzG dat alle strijdende partijen eerder de gps-coördinaten van het ziekenhuis gekregen hadden. AzG benadrukte nadien ook dat er geen taliban aanwezig waren.

Minstens 19 personen lieten er het leven, van wie 12 AzG-medewerkers. Onder de zeven gestorven patiënten zijn drie kinderen. Er is ook sprake van 37 gewonden. Volgens de hulporganisatie kan het ziekenhuis gezien de schade niet meer functioneren. De patiënten in kritieke toestand werden naar andere instellingen verplaatst.

De Afghaanse regering zei zondag de beschieting te zullen onderzoeken, samen met de coalitiepartners. Het Afghaanse leger verloor eerder deze week de controle over Kunduz, maar kon de stad heroveren, waarbij ze uit de lucht de hulp kregen van de internationale coalitie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER