Direct naar artikelinhoud
Update

Roger Moore overleden: "Dankzij hem bleef James Bond bestaan"

Roger Moore overleden: "Dankzij hem bleef James Bond bestaan"

De Britse acteur Roger Moore is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat melden zijn kinderen op Twitter. Moore, vooral bekend van zijn rol als James Bond, overleed in Zwitserland na een korte strijd tegen kanker.

"Het is met een zwaar gemoed dat we het verschrikkelijke nieuws moeten meedelen dat onze vader, Sir Roger Moore, vandaag is overleden. We zijn er het hart van in", zeggen zijn kinderen Deborah, Geoffrey en Christian op de Twitterpagina van de acteur.

Twitter bericht wordt geladen...

Televisie

De acteur begon zijn carrière eerst als luitenant in het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna trok hij in de jaren 50 naar de Verenigde Staten, waar hij ontdekt werd door filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer.

In de jaren 50 brak hij door op televisie, met rollen in bekende series als Ivanhoe en Maverick. Zijn grote internationale doorbraak kwam er met zijn hoofdrol in de legendarische televisieserie The Saint in de jaren 60.

De filmposter van 'The spy who loved me'.

James Bond

In 1973 werd hij gecast als James Bond, nadat Sean Connery in zeven films gestalte had gegeven aan de geheime agent. Hij speelde de hoofdrol in Bondfilms Live and Let Die (1973), The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1997), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983) en A View to a Kill (1985).

Ook na zijn carrière als James Bond bleef Moore nog acteren en verschillende films en series. Zijn laatste wapenfeit dateert van 2011, met een rol in de romantische komedie A Princess for Christmas.

James Bond

Mensen bleven hem echter associëren met 'double o seven'. "Het heeft geen enkel nadeel dat ik overal bekend sta als Bond", zei hij in 2014. "Mensen noemen me na dertig jaar nog steeds Mister Bond. Waarom zou ik dat erg vinden?"

"Dankzij Roger Moore bleef Bond bestaan"

Moore zal de geschiedenis niet ingaan als de grootste James Bondacteur, vindt Raymond Rombout, die al verschillende boeken wijdde aan 007. "Al is dat natuurlijk gebonden aan generaties." 

Toch heeft hij wel degelijk een belangrijke impact gehad op de filmreeks. "Toen na het afhaken van Sean Connery geen geschikte vervanger werd gevonden, hadden de kijkers kunnen afhaken. Dankzij Moore zijn de Bondfilms echter blijven bestaan", zegt Rombout.

Voor Rombout is The Spy Who Loved Me Moores beste film, "omdat hij daar meer van zijn eigen persoonlijkheid in kon leggen". "Nochtans zei hij regelmatig van zichzelf dat hij maar twee gimmicks had: knipogen en met zijn wenkbrauwen fronsen", aldus nog Rombout.

"Dankzij Roger Moore bleef Bond bestaan"

Beste Bonds

In de rangschikking van grootste Bondacteurs plaatst Rombout Moore overigens op een gedeelde derde plaats met Pierce Brosnan, "zij hebben ongeveer dezelfde stijl", achter Sean Connery en Daniel Craig.

Moore zelf noemde Sean Connery en Daniel Craig onlangs nog de twee beste acteurs die de beroemde Britse spion speelden. "Ik denk dat Sean de overduidelijk beste Bond was", aldus Moore. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst in Londen.

"We mogen vandaag de dag ons gelukkig prijzen met Daniel Craig omdat hij ongelofelijk goed is gebleken. Ik zei altijd dat Sean er als een killer uitzag, maar Daniel Craig overtreft hem", vervolgde Moore.

Beste Bonds

Ouder worden

Moore praatte openhartig over ouder worden. "Het meest droevige van oud worden is dat je je vrienden verliest. Ik mis David Niven nog het meest: ik kan geen films van hem zien zonder te huilen."

Roger Moore in zijn James Bond-hoogdagen, in 'The Man With The Golden Gun' uit 1974.