© Serge Minten

Limburgse natuursector en onderwijs willen meer wetenschap voor en door burgers

Het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg, Hogeschool PXL, Hogeschool UCLL, Universiteit Hasselt, Lieteberg vzw en Agentschap voor Natuur en Bos slaan de handen in elkaar en lanceren het Limburgs veldstudiecentrum, kortweg LIVEC. De partners willen daarmee inzetten op wetenschap voor en door burgers.

LIVEC wil onderzoeksprojecten en activiteiten binnen de thema’s natuur, milieu en klimaat coördineren. “Iedere geïnteresseerde kan deelnemen aan programma’s op maat, ongeacht leeftijd, achtergrond en vaardigheden en dit in de eigen natuurlijke omgeving”, zegt gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Ludwig Vandenhove (sp.a). “Je kan ook zelf wetenschappelijke experimenten bedenken of onderzoeksmateriaal ontwerpen.”

Naast het in contact brengen van burgers van alle leeftijden met de natuur, willen de partners met LIVEC ook accurate wetenschappelijke gegevens verzamelen om lopend onderzoek van wetenschappers en beleidsmakers te versterken. “We faciliteren een groot netwerk met overheidsinstellingen, onderzoeksinstellingen, scholen, vrijwilligers, jeugdorganisaties, ondernemingen en burgers”, aldus nog Vandenhove. “Van hieruit worden nieuwe projecten opgezet en gegevens uitgewisseld.”

“Vijver of poel”

Een eerste voorbeeldproject van LIVEC volgt de ecologische en chemische basiskwaliteit van stilstaande waters in Limburg op. “Voor iedere doelgroep wordt een programma op maat ontwikkeld”, klinkt het nog. “Zo zullen verschillende klassen van het derde tot het zesde middelbaar een vijver of poel kiezen die ze onder begeleiding van een gids onderzoeken. De leerlingen scheppen waterdieren, voeren chemische proeven uit en nemen water- en bodemstalen.”

Hogeschoolstudenten en opgeleide vrijwilligers onderzoeken de vijvers en poelen meer in detail. Elke Limburger kan informatie doorgeven over zijn of haar tuinvijver en wordt daarbij door vrijwilligers bijgestaan. Uiteindelijk worden de gegevens door wetenschappers geanalyseerd, waardoor ze advies op maat kunnen geven.

Meer informatie op de website van het Provinciaal Natuurcentrum: www.pnc.be/LIVEC.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer