Saleh: "Saudi's probeerden mij om te kopen"

In een interview is de Jemenitische ex-president Ali Abdullah Saleh uitgevallen naar zijn Saudische vijanden. Volgens hem hebben die hem geld aangeboden om zijn (nu tijdelijke) bondgenoten, de Houthi's, aan te vallen.
AP2012

De voormalige sterke man van Jemen heeft een interview gegeven aan de Libanese tv-zender al-Mayadin. Daarin is Saleh opnieuw hard uitgevaren tegenover Saudi-Arabië, een oude vijand.

Zo beweert Saleh dat de Saudi's hem geld aangeboden hebben om de strijd aan te gaan met de sjiitische Houthi-militie. Die heeft in een gelegenheidscoalitie met troepen die trouw zijn aan Saleh een groot deel van Jemen onder de voet gelopen. Saleh is dus niet ingegaan om het Saudische voorstel om de Houthi's aan te vallen.

Tegelijk zegt Saleh dat zijn naar Saudi-Arabië gevluchte opvolger Abed Rabbuh Mansur Hadi "niet langer relevant is". Hadi is uit de hoofdstad Sanaa gevlucht voor de Houthi's, trok zich daarna terug in de zuidelijke havenstad Aden en is daar door Saudische "special forces" geëvacueerd. Hij woont nu in de Saudische hoofdstad Riyadh.

Volgens Saleh kan Hadi niet meer terugkeren naar Jemen omdat hij "de Saudische agressie tegenover Jemen" steunt. Concreet doelt Saleh op de luchtbombardementen die de Saudi's en andere Arabische Golfstaten uitvoeren in een poging om de opmars van de Houthi's te stuiten.

Tenslotte verwacht Saleh ook niets van de bemiddelingspoging die buurland Oman ondernomen heeft tussen de Houthi's en de andere partijen in het conflict in Jemen. Saleh is overigens niet uitgenodigd in Oman. Dat land is de enige Arabische Golfstaat die de Saudische campagne in Jemen militair niet ondersteunt.

Wie zit er achter de zender al-Mayadin?

Saleh gaf zijn interview aan de pan-Arabische nieuwszender al-Mayadin die vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet uitzendt. Al-Mayadin is een recente zender en werd opgezet door journalisten die ontslag genomen hadden bij die andere bekende zender Al Jazeera. Ze vonden dat die te veel de politiek van Qatar steunde, net zoals concurrent Al Arabiyya de spreekbuis zou zijn van Saudi-Arabië.

Toch is niet zeker wie er nu precies achter al-Mayadin zit. Officieel gaat het om anonieme Arabische zakenlui, maar sommigen vermoeden dat de zender banden heeft met Iran of met de sjiitische militie Hezbollah in Libanon. Hezbollah, het Syrische regime van Assad en Iran hebben goede relaties met de Houthi's in Jemen.

Meest gelezen