Amerikaanse VW-baas "sinds begin september" op de hoogte van gesjoemel

De Amerikaanse topman van Volkswagen, Michael Horn, is pas sinds vorige maand op de hoogte van de sjoemelsoftware die in Volkswagen-modellen werd ingebouwd. Dat heeft hij, onder eed, gezegd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, tijdens een hoorzitting. Hij had, zei hij daar, "geen reden om te geloven dat er gesjoemeld was met die auto's". Nog volgens Horn hoorde hij over een "probleem met de uitstoot" na een studie van West Virginia University uit mei 2014, maar dacht hij dat VW-ingenieurs een manier zouden vinden om dat op te lossen.

Tijdens de hoorzitting zei Horn nog dat van de 500.000 Volkswagens die in de Verenigde Staten betrokken zijn, er 430.000 zijn die meer dan een software-update nodig zullen hebben.

In documenten die voor de hoorzitting werden gepubliceerd, werd gemeld dat Horn al in de lente van 2014 op de hoogte was over mogelijke schendingen van de Amerikaanse uitstootregels. Hij zou toen ook hebben gehoord dat het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA straffen kon opleggen.

Volgens Horn ging hij er daarna dus van uit dat de VW-ingenieurs met EPA aan een oplossing werkten. Van de sjoemelsoftware, waarmee de emissiewaarden gemanipuleerd werden, zou hij destijds niet op de hoogte zijn geweest.

Horn werd ingelicht "enkele dagen voor" een ontmoeting, op 3 september, met vertegenwoordigers van de EPA. Op 18 september kwamen zij naar buiten met hun onthullingen.

Nog tijdens de hoorzitting bood Horn zijn excuses aan. Op de vraag of hij zich persoonlijk vergist heeft over de sjoemelsoftware antwoordde hij "ja".

Een andere Volkswagen-topman zou al in 2014 ingelicht zijn over mogelijke schendingen van de Amerikaanse uitstootregels, in het hoofdkantoor in Wolfsburg. Dat heeft het Duitse persbureau DPA vernomen van bronnen binnen het bedrijf. Het zou Horn geweest zijn die Heinz-Jakob Neusser, het intussen ontslagen hoofd ontwikkeling, informeerde. De advocate van Neussers wilde daarop geen commentaar geven.

Meest gelezen