Eén publiek onderwijsnet lijkt weer van de baan

© VUM

Het ziet ernaar uit dat de samensmelting van het gemeenschapsonderwijs, het provinciaal net en het stedelijk en gemeentelijk onderwijs tot één publiek onderwijsnet politiek van de baan is. Dat schrijft De Tijd donderdag. Volgens de krant besloot de speciale commissie die de haalbaarheid onderzocht dat niemand op het terrein gewonnen is voor een fusie.

gjs

De discussie over een uniek publiek net sleept al jaren aan. Het zou de geplande bestuurlijke schaalvergroting in het onderwijs een duwtje in de rug geven en een aantal gemeenten uit de rode cijfers kunnen helpen. En het vergroot de mogelijkheid om op termijn tot de geplande 'domeinscholen' te komen.

Maar voorlopig lijkt het idee weer van de baan, besluit De Tijd. De speciale commissie - met Luc Martens (CD&V), Robert Voorhamme (SP.A), Gilbert Van Baelen (Open VLD) en Matthias Storme (N-VA) - die de haalbaarheid onderzocht, zou op weerstand gebotst zijn in het onderwijsveld.

Concreet vrezen de provinciale scholen en het stedelijk en gemeentelijk onderwijs simpelweg opgeslorpt te worden in het grotere gemeenschapsonderwijs (GO!). Het denkspoor om enkel het middelbaar onderwijs bij het GO! onder te brengen, ziet het gemeenschapsonderwijs dan weer niet zitten 'omdat de netten eigen pedagogische concepten hebben, waardoor zo’n opdeling niet goed zou zijn voor een vlotte schoolloopbaan'.

Meer samenwerking blijft wel een optie. In aanloop naar het eindrapport, dat na de verkiezingen volgt, zal de commissie voort onderzoeken hoe die samenwerking het best tot stand komt.