Eerste Amerikaanse troepen komen aan in Polen

Op een luchtmachtbasis in Polen zijn de eerste Amerikaanse troepen geland. De soldaten gaan er militaire oefeningen uitvoeren. Met de aanwezigheid van hun leger willen de Verenigde Staten de landen in de regio geruststellen in de niet aflatende spanningen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne.
AP2014

Sinds de crisis heeft Rusland naar schatting zo'n 50.000 manschappen aan de grens met Oekraïne, naar eigen zeggen om militaire oefeningen uit te voeren. Dat baart de NAVO-lidstaten in het oosten van Europa zorgen. Met de Amerikaanse troepenontplooiing wil de VS duidelijk maken dat ze hun engagement in de NAVO ernstig nemen. "Het is een duidelijk bewijs dat wij onze plicht naleven om de veiligheid in Europa te garanderen. Wij willen de boodschap geven aan de Oost-Europese landen en aan alle andere NAVO-lidstaten dat we de problematiek serieus nemen", zegt de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het eerste contingent dat nu gearriveerd is in Polen, bestaat uit 150 Amerikaanse soldaten. De volgende dagen komen daar nog 450 militairen bij. Er zullen ook Amerikaanse troepen uitgestuurd worden naar Estland, Letland en Litouwen.

De Amerikaanse president Obama heeft op een persconferentie gezegd dat Rusland het akkoord van Genève niet naleeft. Moskou doet volgens hem niets om de pro-Russische groeperingen in het oosten van Oekraïne te stoppen. "Tot op vandaag hebben we hen noch de geest noch de letter van het Genève-akkoord zien nakomen", betreurde Obama tijdens een persconferentie in Tokio. Er komen dan ook extra Amerikaanse sancties tegen Rusland.

ANDREAS SOLARO

Russische gevechtsvliegtuigen boven Europa

Het Britse ministerie van Defensie bevestigt intussen dat een Russisch legervliegtuig boven Schotland gespot werd. Het toestel verdween snel toen Britse straaljagers ingezet werden. Gelijkaardige berichten komen er uit Nederland en Denemarken. In de Britse wateren houdt de Britse marine ook een Russische torpedojager in het oog.

Meest gelezen