© AFP

Amerikaanse staat Arkansas voert dubbele executie uit

In de Amerikaanse staat Arkansas heeft maandagavond een dubbele executie plaatsgevonden, de eerste sinds 17 jaar in het land. Dat heeft de procureur generaal van de zuidelijke staat aangekondigd.

gjs

“Jack Jones en Marcel Williams, beiden afzonderlijk veroordeeld in de jaren 1990 voor verkrachting en moord, kregen elk een dodelijke injectie”, zei procureur-generaal Leslie Rutledge in een verklaring. “

Net na de dood van Jones gingen Williams’ advocaten nog een laatste keer in beroep. Ze beweerden dat Jones zes à zeven minuten na zijn eerste injectie nog naar adem hapte. De procureur generaal deed die argumenten af als totaal ongegrond, en zei dat de executie volgens de regels was verlopen. Het beroep werd uiteindelijk opgeheven door de rechter en Williams werd drie uur na Jones geëxecuteerd.

De mannen zijn twee van acht terdoodveroordeelden in Arkansas waarvan de executie voor april gepland staat. Eén vond vorige week plaats al plaats, vier executies zijn voorlopig opgeschort door verschillende rechtbanken en nog één zal eind april doorgaan.

De executies in Arkansas zijn erg controversieel. De staat voert ze versneld door omdat een substantie die gebruikt wordt bij de dodelijk injecties binnenkort vervalt.

Op 27 april staat nog een executie gepland. De laatste keer dat er in Amerika nog twee gevangenen op een dag werden geëxecuteerd was in Texas, op 9 augustus 2000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER