Partij Merkel is niet langer tegen het homohuwelijk. Dit heeft Merkel van gedachten doen veranderen

De partij van Angela Merkel, de conservatieve CDU, was tot nu toe altijd tegen het homohuwelijk. Dat de Duitse bondskanselier deze week aankondigde dat haar partij zou afstappen van de uitgesproken ‘neen’ tegen het huwelijk tussen twee mensen van gelijk geslacht, kwam dan ook als een verrassing.

lbo

De partij van Merkel heeft in het verleden verschillende initiatieven om het homohuwelijk in te voeren in Duitsland geblokkeerd. Ook parlementariërs die er anders over zouden denken, moesten bij stemmingen het partijstandpunt volgen.

Daar heeft Merkel met haar uitspraken op een evenement in Berlijn nu komaf mee gemaakt. Ze gaf onder andere aan dat ze hoopt op een discussie over het huwelijk voor iedereen. Dat betekent ook dat CDU-partijleden in het parlement nu zelf kunnen beslissen of ze voor of tegen stemmen in deze kwestie. De invoering van het homohuwelijk in Duitsland komt daardoor heel dichtbij, aangezien de meeste andere partijen voor zijn. Bovendien blijkt uit enquêtes dat een meerderheid van de Duitse bevolking niet tegen het homohuwelijk is.

© AFP

De beslissing van Merkel komt er een kleine 3 maanden voor de verkiezingen in Duitsland, van eind september. Al geeft Merkel zelf aan dat ze het homohuwelijk als verkiezingsthema ongeschikt vindt.

Een dag eerder had Martin Schulz van SPD gesteld dat het huwelijk voor iedereen voor zijn partij een voorwaarde is voor een eventuele coalitie met de CDU na de verkiezingen. Vier jaar geleden nog, bij de vorige verkiezingen, was Merkel nog formeel: “Ik heb moeite met volledige gelijkstelling”, zei ze toen. Ze haalde ook aan dat ze wat dat thema betreft “ongerust was over het welzijn van kinderen van homokoppels”.

Etentje met lesbisch koppel

Maar onder andere een diner met een lesbisch koppel heeft haar van gedachten doen veranderen. “Ik was uitgenodigd door een vrouw en haar partner voor een etentje. Samen voeden ze 8 pleegkinderen op”, zegt Merkel. Ze zag hoe er goed gezorgd werd voor de kinderen en dat deed haar beseffen dat de argumenten van haar partij tegen het homohuwelijk niet langer geldig zijn. “Als de jeugdzorg een lesbisch koppel 8 kinderen toevertrouwd, dan kan de overheid niet langer het welzijn van kinderen als argument gebruiken tegen adoptie of het homohuwelijk.”

In Duitsland kunnen homoseksuele koppels zich wel al een hele tijd registreren als partners. Maar de koppels hebben nog niet dezelfde rechten als getrouwde heteroseksuele koppels.

Merkel op kop

De verkiezingen in Duitsland vinden plaats op 24 september. Merkel en Schulz lagen in de peilingen lange tijd nek-aan-nek, maar intussen is de voorsprong van Merkel weer gegroeid.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen