Einde van examens vieren met veel drank? Dat is buiten controleurs gerekend

© fvv

Er is de laatste dagen opnieuw een stormloop aan de gang op cafés. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het einde van de examens, dat door duizenden leerlingen volop gevierd wordt. Dat ontgaat ook de FOD Volksgezondheid niet, die rond deze periode traditioneel zijn controles gevoelig opvoert. Zo liepen er vorige week in Aalst nog maar eens zes cafébazen tegen de lamp omdat ze alcohol schonken aan minderjarigen. Maar ook leerlingen die op straat rondwandelen met sterkedrank riskeren een boete.

Jeroen De Bodt

De regels in ons land zijn duidelijk. Cafébazen mogen geen sterkedrank schenken aan minderjarigen, wie jonger is dan zestien mag ik principe ook geen bier kopen. Toch blijven de controleurs van FOD Volksgezondheid de ene overtreding na de andere vaststellen. Traditioneel voeren ze telkens rond het einde van een trimester - of semester zijn controles gevoelig op.

“Voor ons is dat een belangrijke periode. Dan genieten dit soort controles onze prioriteit. Belangrijk is dat jongeren veilig kunnen feesten na de examens. Maar ze moeten dat ook in een veilige omgeving kunnen doen. Dus niet in eentje waar een cafébaas sterkedrank schenkt wanneer hij dat niet mag. Dat is ook voor de ouders heel erg belangrijk”, zegt Paul Van Den Meerssche van de FOD Volksgezondheid aan Nieuwsblad.be.

Zware boete

Vrijdagnacht voerde de FOD Volksgezondheid in samenwerking met de politie van Aalst nog een grote controle-actie uit in de uitgangsbuurt in het centrum van Aalst. “We hebben acht zaken gecontroleerd. Twee daarvan waren volledig in orde, in de zes andere hebben we in totaal twintig vaststellingen gedaan inzake alcohol”, verduidelijkt Katrien Ottevaere, woordvoerder van politie Aalst, aan onze redactie. “Meer concreet heeft de inspecteur vastgesteld dat er minderjarigen in het bezit waren van alcohol. Die uitbaters hebben een proces-verbaal gekregen, dat ook overgemaakt is aan het parket.”

© Hollandse Hoogte

Wanneer een controleur een overtreding vaststelt, kan die wel niet zomaar een café sluiten. Wel kan die een proces-verbaal uitschrijven. Het parket bepaalt dan later of de uitbater een straf riskeert. “Wanneer blijkt dat we te maken krijgen met cafébazen die herhaaldelijk in overtreding gaan, volgt er natuurlijk een zwaardere straf”, verduidelijkt Van den Meerssche. Maar niet alleen de cafébazen kunnen tegen de lamp lopen. “Ook minderjarigen die op straat zichtbaar rondlopen met alcohol, riskeren daarvoor een boete.”

Briefje van de ouders

Dat het tot zware boetes kan komen, getuigt de rechtszaak rond café ’t Putje aan het Sint-Pietersstation in Gent. Tussen juni 2014 en juni 2015 kreeg de politie verschillende klachten van ouders van wie de tienerkinderen stomdronken thuiskwamen na een bezoek aan ‘t Putje op vrijdag na schooltijd.

Om zich in te dekken, postten de cafébazen op Facebook deze boodschap: “Zijn jullie tussen 16 en 18 jaar en willen jullie toch korte dranken drinken, dan vragen wij om een geschreven toelating bij te hebben van uw ouders.”

“Schuldverschuiving”, vond de rechter. De uitbaters achter het Putje werden veroordeeld tot een boete van 6.200 euro, waarvan de helft met uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen