Direct naar artikelinhoud

"Humanitaire crisis Jemen schande voor mensheid"

"Humanitaire crisis Jemen schande voor mensheid"
Beeld afp

De humanitaire crisis in Jemen - een straatarm land dat verscheurd wordt door oorlog en geteisterd door hongersnood en een ongeziene cholera-epidemie - is een "schande voor de mensheid". Dat heeft Wolfgang Jamann, de baas van de ngo Care International, gezegd op een persconferentie in Sanaa. Jamann besloot zo een vijfdaags bezoek aan het Arabische land.

"Wij leven in de 21e eeuw en de huidige toestand (in Jemen, red.) is een schandvlek voor de mensheid", zei de baas van Care International. "Duizenden mensen zijn sinds het begin van het conflict omgekomen, miljoenen anderen zijn ontheemd".

Voedsel
Jamann wees nogmaals op het manifeste gebrek aan voedsel voor de getroffen bevolking. De epidemiecholera heeft inmiddels 370.000 "verdachte" gevallen opgeleverd; bijna 2.000 mensen zijn aan de ziekte overleden.

In Jemen brak ruim twee jaar geleden een burgeroorlog uit tussen troepen die loyaal bleven aan de naar Riyad gevluchte president Abd Rabbo Mansur Hadi en sjiitische Houthi's. Hadi kreeg daarop steun van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die met luchtaanvallen vaker dan niet de burgerbevolking viseerde. Die coalitie wordt logistiek bevoorraad door westerse landen zoals de VS en Groot-Brittannië. Aan het geweld is ook al-Qaida (AQAP) beginnen meewerken: de terreurorganisatie maakte handig gebruik van het ontstane machtsvacuüm.

Het probleem-Jemen is bekend, maar de internationale gemeenschap is tot dusver niet veel verder gekomen dan het leveren van lippendienst, zo klinkt het.