Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Froome stelt Tourzege veilig, overwinning in tijdrit voor Bodnar

Chris Froome werd derde in de tijdrit.Beeld REUTERS

Chris Froome is zo goed als zeker van de eindoverwinning in de Tour de France. In de tijdrit in Marseille finishte Froome derde, na winnaar Maciej Bodnar en Michal Kwiatowski. Zonder ongelukken pakt de Brit morgen zijn vierde eindzege in Parijs. 

De tijdrit over 22,5 kilometer met start en finish in het Stade Vélodrome werd gewonnen door de Pool Maciej Bodnar. Froome werd achter zijn Poolse teamgenoot Michal Kwiatkowski derde.

Froome begon de tijdrit door Marseille met een voorsprong van 23 seconden op de Fransman Romain Bardet en 29 op de Colombiaan Rigoberto Urán. Urán passeerde Bardet en staat nu tweede. Chris Froome rijdt dus morgen in Parijs naar zijn vierde eindzege in La Grande Boucle. Voor Rigoberto Uran en Romain Bardet.

Marciej Bodnar won de tijdrit in Marseille.Beeld Photo News

Sterke Bodnar

De Amerikaan Taylor Phinney zette als eerste een richttijd neer met een tijd onder het halfuur. Lang kon de excentrieke Amerikaan echter niet genieten van zijn leidersplaats, want de Pool Maciej Bodnar reed nog eens meer dan een minuut sneller dan Phinney. 

Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin leek bij het eerste tussenpunt in staat om de tijd van Bodnar te kunnen kloppen, maar aan de streep moest de Duitser toch veertien seconden prijsgeven op Bodnar. Ook Michal Kwiatkowski beet zijn tanden stuk op de tijd van zijn landgenoot. De ex-wereldkampioen toonde zich de snelste bij de eerste twee tussenpunten, maar was uiteindelijk amper één seconde trager dan Bodnar.

Bardet nog nipt op het podium

Van de klassementsrenners kwam enkel gele trui Chris Froome nog in de buurt van Bodnar, maar ook hij reed net niet sneller. De Brit eindigde uiteindelijk als derde in de tijdrit op zes seconden van de Pool.

De Franse chouchou Romain Bardet liet het in de tijdrit volledig afweten. Bardet moest al snel bij het eerste en tweede tussenpunt heel wat seconden prijsgeven. Naar het einde van de tijdrit had Froome Bardet zelfs in het vizier. Uiteindelijk hield Bardet nog een seconde over om straks op het podium te eindigen. 

De Fransman Romain Bardet zakte van de tweede naar de derde plek na een ondermaatse tijdrit.Beeld AP