© mia uydens

Aanleg randweg begint na de zomer

De provincie Noord-Brabant begint dit jaar met de werken van de langverwachte randweg rond de enclavegemeente. De omleidingsroute om vrachtverkeer uit het centrum te houden, blijft gehandhaafd.

ram

De twee gemeentebesturen van Baarle en Noord-Brabant hebben tien jaar geleden een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de randweg. Door een aantal bezwaren voor het deel op Belgisch grondgebied moest de aanleg meermaals worden uitgesteld. In september kan eindelijk begonnen worden op het volledig Nederlandse noordelijke gedeelte, tussen de Bredaseweg en Alphenseweg. “Voor het oostelijke deel van de randweg moeten nog enkele juridische procedures doorlopen worden”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat. “Om verdere vertragingen te beperken, is besloten op dit deel te beginnen met de voorbereidende werken. Het gaat onder andere om het verleggen van kabels en leidingen en het aanleggen van sloten op de delen die op Nederlands grondgebied liggen.”

Het voorbije halfjaar werd als proef een omleidingsroute voor vrachtverkeer uitgetest. Sinds de invoering van de kilometerheffing in België komen er meer vrachtwagens door het centrum van Baarle. “Het verkeer wordt voor de S-bocht via Alphen naar de A58 verwezen om naar Breda te rijden”, zegt wethouder Jan van Cranenbroek van Baarle-Nassau. “Uit tellingen blijkt dat 55 procent van de vrachtwagens de adviesroute volgt en dus niet meer verder door onze kern rijdt. Dat is een toename van 20 procent in vergelijking met voor de proefperiode.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER