Direct naar artikelinhoud

Oppositie wil hoorzitting over banksalarissen

De oppositiepartijen SP, GroenLinks en CDA willen een hoorzitting in de Tweede Kamer over de salarisstijgingen voor bestuurders bij financiële instellingen. Dat heeft de SP vandaag laten weten. De partijen vinden de recente stijgingen bij ING, Aegon en ABN AMRO 'onthutsend'.

SP-leider Roemer

Ze zijn 'niet uit te leggen in tijden waarin gedwongen ontslagen aan de orde van de dag zijn, zeker ook in de financiële sector.'' En dat in een sector die met tientallen miljarden belastinggeld overeind gehouden is sinds 2008, zo klinkt het.

De verhogingen zijn eerder ook verkeerd gevallen bij andere partijen, zoals de PvdA ('verwerpelijk'), en bij het kabinet. Vicepremier Lodewijk Asscher sprak van een merkwaardig signaal. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem constateerde dat de banken en verzekeraars binnen de wet blijven, maar hij vindt de verhogingen niettemin verkeerd: 'In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin veel banen verloren gaan in de sector, is dit slecht te begrijpen.'

ABN Amro
De onrust in maatschappij en politiek over de zaak is voor het kabinet reden een definitief besluit over de beursgang van ABN uit te stellen. Recent werd duidelijk dat de topsalarissen bij ING en Nationale Nederlanden omhoog gaan met percentages tussen de 28 en 46. Kort erop werd bekend dat de top van ABN AMRO per persoon vorig jaar 100.000 euro extra heeft gekregen. Bestuurders van Aegon hebben over vorig jaar opnieuw bijna een extra jaarsalaris aan bonussen ontvangen.

De Kamerleden willen tijdens de hoorzitting uitvinden hoe bestuurders, maar ook raden van commissarissen, zelf aankijken tegen de stijgingen en hoe ze die rechtvaardigen.