"Het was muisstil en dan applaudisseerde iedereen"

Niet alleen veel passagiers, ook piloten en stewardessen vliegen dezer dagen met een zwaar gemoed. Een van de piloten van de getroffen luchtvaartmaatschappij Germanwings wist die gespannen gevoelens mooi te verwoorden net voor hij vertrok aan een binnenlandse vlucht.

Een dag na de crash in de Franse Alpen vloog passagier Britta Englisch met Germanwings van Hamburg naar Keulen. Met gemengde gevoelens, zoals zowat iedereen in het vliegtuig.

De piloot wist op een passende manier uiting te geven aan zijn gevoelens en die van alle aanwezigen. In een Facebookpost gericht aan Germanwings, vertelt Britta Englisch erover:

"Ik wil de gezagvoerder bedanken"

"De gezagvoerder begroette niet alleen iedere passagier persoonlijk, maar hield ook voor het opstijgen een korte toespraak. Niet vanuit de cockpit, maar zichtbaar in de cabine. Hij had het erover dat ook de crew zich geraakt voelde en met een klein hartje vertrok, maar dat iedereen er uit vrije wil was.

Hij zei dat ook hij familie had, net zoals de crew, en dat hij er alles aan doet om 's avonds weer bij hen te zijn. Het was muisstil, en dan hebben alle passagiers geapplaudisseerd."

De vrouw zegt in haar Facebookbericht dat ze de gezagvoerder wil bedanken omdat hij begreep wat iedereen dacht. "Hij is erin geslaagd om alvast mij toch een goed gevoel te geven bij de vlucht."

Met haar dankberichtje bereikte de vrouw niet alleen het personeel van Germanwings, maar ook honderdduizenden anderen. Meer dan 300.000 Facebookgebruikers gaven haar post een like. Verrast door de massale respons op haar pagina, heeft ze het bericht intussen verwijderd.

Meest gelezen