© Twitter

© Twitter

© Twitter

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Contador met de schrik vrij in Catalonië, Rus sprint naar zege

De Rus Sergey Chernetsky heeft de zesde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De renner van Katusha was na 194,1 kilometer van Cervera naar Port Aventura de snelste van een kopgroep. De Fransman Julian Alaphilippe werd tweede, de Pool Paterski werd derde. Richie Porte (Sky) blijft leider. De slotkilometers werden ontsierd door een valpartij van Alberto Contador.

jvh

Wielrennen op Sportwereld.be

De voorlaatste etappe van deze Ronde van Catalonië zou volgens alle kenners nochtans eindigen in een massasprint, maar een stevig windje en vastberaden vroege vluchters dachten daar anders over. Het peloton liet 21 renners al snel vertrekken: Eduard Vorganov, Tejay Van Garderen, Marc Soler, Thomas Danielson, Sergei Chernetski, Julien Alaphilippe, Steven Kruijswijk, Jonathan Hivert, Marco Minnaard, Fabrice Jeandesboz, Florian Vachon en Maciej Peterski. De omvangrijke vlucht nam al snel drie minuten voorsprong en overleefde zonder problemen de Alt de Prades (eerste categorie).

Na de afdaling kregen de vluchters de hulp van de weergoden: een sterke rugwind liet hen toe hun voorsprong uit te bouwen naar vier minuten. Het peloton zag de bui dan al hangen, het Team Sky van leider Richie Porte beperkte enkel de schade met het oog op het algemeen klassement.

Op de Alt del Coll Roig stak Van Garderen de lont aan het kruidvat, slechts 12 medevluchters konden zijn tempo volgen. Onder hen Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), die een late uitval waagde in de slotkilometers, maar op de meet werd hij nog teruggehaald door een sprintende Chernetsky. Het is de derde profzege voor de 24-jarige Rus, de eerste in de WorldTour. In 2013 won hij de openingsrit in de Tour des Fjords (2.1), en stak hij daarin ook de eindzege op zak.

Het peloton kwam enkele minuten later over de meet, maar zonder Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). De Spanjaard werd op drie kilometer van de meet ten val gebracht op een rotonde en reed de etappe uit met een zichtbare wonde aan de linkerheup. Omdat de val in de laatste 3 kilometer was, verliest Contador ook geen tijd.

Team Tinkof-Saxo liet intussen weten dat Contador 'op het eerste gezicht alleen maar wat oppervlakkige schaafwonden aan zijn linkerkant heeft opgelopen. Vooral zijn linkerdij, -been, - arm en -hand zijn gehavend. Alberto wordt verzorgd door de ploegdokter, maar de eerste diagnose is positief. Hij zal de komende uren wel nog voort onderzocht worden.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Richie Porte behoudt de witte leiderstrui, Tom Danielson verzekerde zich met twee passages als eerste bovenop de bergen van de overwinning in het bergklassement. Contador blijft derde op zeven seconden van Porte. Zondag staat in en rond Barcelona de slotrit van 126,6 kilometer op het programma.

Top 10:

1. Sergey CHERNETSKY (Katusha) 4u42'47"2. Julian ALAPHILIPPE (Etixx - Quick Step)3. Maciej PATERSKI (CCC Sprandi Polkowice)4. Marc SOLER (Movistar Team)5. Jonathan HIVERT (Bretagne-Seché Environnemt)6. Tejay VAN GARDEREN (BMC Racing Team)7. Georg PREIDLER (Team Giant-Alpecin)8. Rudy MOLARD (Cofidis)9. Tom DANIELSON (Cannondale-Garmin) +3"10. Carlos VERONA QUINTANILLA (Etixx - Quick Step)

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het algemeen klassement!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen