Direct naar artikelinhoud
Update

Grondaanval in Jemen 'goed mogelijk'

De Jemenitische minister Riyadh Yaseen van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het 'goed mogelijk' is dat er een militaire grondoperatie in Jemen op touw wordt gezet. Een door Saudi-Arabië geleidde coalitie zou zo'n militaire operatie kunnen uitvoeren. De coalitie bombardeert al stellingen van de Houthi-beweging in Jemen.

Bewaking voor de entree van het vliegveld van Jemen.Beeld epa

Yaseen deed zijn uitspraak vandaag tijdens een top van de Arabische Liga in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh. Yaseen liet ook weten dat de president van Jemen, Abd-Rabbu Mansour Hadi, voorlopig buiten zijn eigen land zal verblijven. Hadi vluchtte eerder al vanuit Sanaa naar de zuidelijke plaats Aden, nadat Houthi-rebellen grote delen van de hoofdstad hadden ingenomen.

Explosies in havenstad AdenBeeld afp

Legerbasis

Een legerbasis in Jemen is door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië doelwit geworden van bombardementen. De Houthi-beweging heeft op de basis langeafstandsraketten gericht op de zuidelijke stad Aden en omliggende landen. Dat zei een Jemenitische functionaris vandaag in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheik.

De functionaris heeft foto's getoond van een grote oranje paddestoelwolk die was opgestegen na het bombardement op de legerbasis. Hij wilde niet zeggen op welke andere landen de raketten zouden zijn gericht. Een officier van het Saudische leger zei vandaag dat waarschijnlijk alle raketten die de Houthi's hadden veroverd op het leger zijn vernietigd.

De autoriteiten in Jemen zouden informatie hebben over Iraanse experts die raketonderdelen naar de basis ten zuiden van de hoofdstad Sanaa hebben gesmokkeld. Iran zou de sjitische Houthi's in Jemen steunen met geld en training. Het land ontkent ten stelligste betrokken te zijn bij het conflict.

Sinds de nacht van woensdag op donderdag bombardeert de coalitie onder leiding van de Saudi's stellingen van Houthi-rebellen. Die veroverden in de dagen daarvoor grote delen van het land.

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi opent de top van de Arabische Liga.Beeld ap
Inwoners vluchten uit hoofdstad SanaaBeeld reuters

Top

Intussen vindt er vandaag een grote top plaats van de Arabische Liga.
De 23 leden van de Liga zijn bijeen in het Egyptische Sharm-El-Sheikh. De Saoedische koning Salman lichtte daar vanmorgen de luchtaanvallen van zijn luchtmacht toe, terwijl president Abd-Rabbu Mansour Hadi van Jemen zei dat de acties voort moeten duren.

De strijd in Jemen, die deze week veranderde van een binnenlands in een regionaal conflict, staat bovenaan de agenda. Salman zei dat de luchtaanvallen zullen voortduren, totdat Jemen weer een vredig en stabiel land is. Ook haalde de koning uit naar Iran, een belangrijke tegenpool van Saudi-Arabië. 'De Houthi-milities hebben buitenlandse machten de kans gegeven de veiligheid van de hele regio in gevaar te brengen', wees hij op de vermeende bemoeienis van Iran.