Soldaten krijgen pak van 125.000 euro

125.000 euro per stuk. Zoveel kost een hypermoderne soldatenvest, waarvan België er in een eerste fase veertig van bestelt. Op termijn moeten bijna 4.500 soldaten de uitrusting krijgen. De vesten beschikken over de modernste communicatietechnologie en moeten ons leger de 21ste eeuw binnenloodsen.

Jan Bex

Begin volgend jaar mogen de eerste veertig Belgische militairen zich de trotse eigenaar noemen van een zogenaamde smart vest. Met die hypermoderne jassen kunnen ze via een touchscreen informatie raadplegen en verzenden, zijn ze via de gps zichtbaar voor de eigen troepen en kunnen ze rechtstreeks communiceren met andere militairen in voertuigen of op het hoofdkwartier. Het soldatenpak is 48 uur autonoom en wekt energie op via een compacte dieselgenerator.

Defensie tekent in juni een contract bij het Nederlandse ­bedrijf Thales, gelieerd aan het Israëlische defensieconcern ­Elbit, voor de veertig eerste exemplaren. Maar die zijn niet goedkoop: 125.000 euro per stuk kosten ze. Een totale investering van 5 miljoen euro dus. Dat antwoordde defensieminister Steven Vandeput (N-VA) op een parlementaire vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen