Betogers verzamelden woensdag voor de ambassade van de Verenigde Staten in Londen om te protesteren tegen de beslissing om politieagent Darren Wilson niet te vervolgen. © AFP

Protest van New York tot Londen tegen beslissing grand jury

De spanning bleef voelbaar woensdag in Ferguson, aan de vooravond van Thanksgiving, het Amerikaanse familiefeest. In het hele land, en zelfs in Londen, werd betoogd omdat een politieagent die een zwarte tiener doodschoot niet vervolgd wordt.

dgs

Duizenden betogers verzamelden woensdag voor de ambassade van de Verenigde Staten in Londen om te protesteren tegen de beslissing om politieagent Darren Wilson niet te vervolgen. De man schoot op 9 augustus een zwarte tiener dood, Michael Brown, in Ferguson, Missouri.

Ter gelegenheid van Thanksgiving kwamen de ouders van Michael Brown woensdag naar New York om er te bidden samen met de families van twee andere zwarte personen die recent door politie werden gedood. ‘Ik wist niet dat het systeem je zo hard in de steek kon laten’, verklaarde Lesley McSpadden, de moeder van het slachtoffer. ‘Dit heeft ons gebroken.’

In Saint Louis, waar Ferguson een voorstad van is, dreef de politie een groep manifestanten uiteen die het stadhuis wilden binnendringen. Drie personen werden opgepakt, berichten lokale media. Woensdag sneeuwde het in Ferguson. Mogelijk schrikt dat de manifestanten af, want in de vroege avond waren zij veel minder talrijk dan de militairen van de Nationale Garde en de politieagenten voor het politiebureau.

Boycot

Ook beroemdheden lieten zich woensdag niet onbetuigd. Hiphopmagnaat Russell Simmons, actrice Kat Graham en comedian Jesse Williams schaarden zich achter de boycot van ‘Black Friday’, de jaarlijkse koopjes op de dag na Thanksgiving.

Dinsdag kwamen duizenden personen op straat in honderdzeventig steden in de Verenigde Staten om rechtvaardigheid te eisen voor Michael Brown. De betogingen verliepen meestal vreedzaam. De politie van Los Angeles arresteerde wel 180 actievoerders die een autosnelweg blokkeerden. Ook de politie van New York arresteerde een tiental manifestanten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER