Direct naar artikelinhoud

Trump laat schoonzoon team leiden dat overheid "als bedrijf" zal besturen

Trumps schoonzoon Jared Kushner gaat het nieuwe team leiden dat de regering als een bedrijf moet stroomlijnen. Doel is Trumps campagnebeloften waar te maken.

Amerikaans president Donald Trump stelt vandaag zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner aan als het hoofd van het 'Office of American Innovation': een team dat bedrijfsstrategieën zal toepassen op overheidszaken. "De overheid moet geleid worden zoals een groots Amerikaans bedrijf", verklaarde Kushner gisteren tijdens een interview met The Washington Post, die het initiatief onthulde.

"We hopen successen te boeken en efficiënt te zijn voor onze klanten, in dit geval de burgers". In de beginfase zal het nieuwe kantoor zich bekommeren om zaken rond de oorlogsveteranen en de strijd tegen drugsverslaving. Ook moet de technische infrastructuur van overheidsinstellingen worden verbeterd.

Beloftes waarmaken
Het nieuwe kantoor wil samenwerken met Apple-CEO Tim Cook, Tesla-oprichter Elon Musk en Microsoft-oprichter Bill Gates. Doel? Orde op zaken stellen binnen de federale bureaucratie en Trumps campagnebeloftes waarmaken: hulp voor oorlogsveteranen, tewerkstellingsprogramma's herschrijven en opiatenverslaving bestrijden.

Volgens The Washington Post heeft het nieuwe Office of American Innovation al ontmoetingen gehad met Cook, Gates en Musk, naast andere bedrijfsleiders.

Privatiseringen
President Trump stelde zelf zijn schoonzoon aan als hoofd van het nieuwe agentschap. De 36-jarige Kushner, die nog een uitbrander kreeg van zijn schoonpa omdat Kushner tijdens de Obamacare-crisis met zijn gezin aan het skiën was in Aspen, krijgt een grote macht om de bureaucratie te herzien en Trumps campagnebeloften waar te maken. De zakenstrategieën die Kushner daarbij wil aanwenden, kunnen er onder meer voor zorgen dat overheidstaken geprivatiseerd worden, zo stelt The Washington Post.

"Alle Amerikanen, ongeacht hun politieke visie, weten dat de stagnering van de overheid ons verhindert deftig te opereren en vaak voor opstoppingen, kostenoverschrijding en vertragingen zorgt", verklaarde Trump. Hij voegde er aan toe dat het nieuwe team zijn eigen mentaliteit van "voorlopen op schema en onder het budget blijven" zal  "toepassen op de regering".

Voormalige zakenlui

Kushner verklaart dat zijn team, dat al twee keer per week in zijn kantoor samenkomt, weinig of geen politieke ervaring heeft, maar veel ervaring in de zakenwereld.

Ivanka Trump, die haar lobbywerk momenteel vanuit een kantoor in de West Wing verricht, zal rond zaken als tewerkstelling samenwerken met het innovatiekantoor.

Ze zal in het nieuwe agentschap geen officiële rol spelen. Het Witte Huis benadrukt dat ze vrijwillig een reeks "ethische regels voor de overheid" zal opvolgen.

Haar man krijgt wel een heel drukke agenda met zijn nieuwe taak. Hij is al persoonlijk adviseur van Trump, speelt een sleutelrol als raadgever inzake buitenlands beleid en is aangesteld om een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord uit de brand te slepen.

Het Office of Ameridan Innovation zal voornamelijk bemand worden door voormalige zakenlui: Gary Cohn, voorzitter van de National Economic Council, de assistent van de president voor intergouvernementele en technologische initiatieven Reed Cordish, voormalig topfiguur bij Goldman Sachs Dina Powell (huidig vice-adviseur inzake nationale veiligheid) en Chris Liddell, assistent van de president voor strategische initiatieven, zo meldt CBS News.