Direct naar artikelinhoud
unesco

Benidorm doet gooi naar plek op Unesco Werelderfgoedlijst

Benidorm doet gooi naar plek op Unesco Werelderfgoedlijst

Krijgt de Unesco-lijst van werelderfgoed er binnenkort een buitenbeentje bij? Als het aan de Spaanse stad Benidorm ligt wel. Wat de Chinese Muur, Machu Picchu en het historisch centrum van Brugge hebben, zegt Benidorm óók te hebben: wereldbelang. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

Jaarlijks trekt de kuststad vier miljoen toeristen, van overwinteraars tot zonnekloppers in het hoogseizoen. Dat zorgt in de zomer voor drukke, overvolle stranden. 

Benidorm gooit het nu over een andere boeg. De stad werkt aan een lijvig dossier en dient dat binnenkort in bij Unesco. De ambitie is hoog. Benidorm wil een werelderfgoedsite worden. Onbegonnen werk? Niet voor Benidorm, dat vijf redenen bedacht waarom het zo'n gek idee nog niet zou zijn. De kuststad prijst onder meer zijn 'urban design' aan: het stadje van 3.000 mensen koos in de tweede helft van de twintigste eeuw resoluut voor de hoogte. Ondertussen telt Benidorm meer dan driehonderd flatgebouwen. "Het is de best ontworpen en de meest duurzame stad van het hele Middellandse-Zeegebied", meent socioloog Mario Gaviria van de Universiteit van Navarra.

De buit is evenwel nog niet binnen. Als Benidorm een dossier indient, zal het sowieso nog een kwestie van jaren zijn vooraleer Unesco met een beslissing komt. Kán die beslissing een 'ja' zijn? Absoluut. Om in aanmerking te komen als werelderfgoedsite, lijstte Unesco tien voorwaarden op. Het volstaat om aan één van die voorwaarden te voldoen om in de prestigieuze lijst te komen.