Direct naar artikelinhoud
Tinnitus

Zo wapen je jezelf tegen oorsuizen tijdens de festivalzomer

Zo wapen je jezelf tegen oorsuizen tijdens de festivalzomer
Beeld ANP Kippa

Steeds meer Belgen kampen met oorsuizingen, in die mate zelfs dat het ministerie van Volksgezondheid met aangepaste adviezen komt om je optimaal te beschermen. De decibels op muziekfestivals kunnen een aanslag op je gehoor zijn. Een aantal voorzorgsmaatregelen helpen je om problemen te voorkomen.

en

Do’s-and-don’ts:

• Besef dat gehoorschade zich traag kan opbouwen. Ook kortdurende fluittonen na een heftig concert of een dag naast een boormachine kunnen een stap richting tinnitus zijn.

• Matig luide muziek beluisteren via oortjes.

• Denk niet dat het geen kwaad kan om ‘eventjes’ bij de luidspreker op een festival te gaan staan.

• Denk niet dat alle concerten, discotheken 'veilig' zijn nu er een wetgeving is. Zeker kleinere organisatoren, zoals studentenclubs en jeugdhuizen, hebben zelden de middelen om de verplichte aanpassingen door te voeren en gratis oordopjes uit te delen.

• Op maat gemaakte oordopjes zijn nog altijd stukken beter dan de oordopjes die je op de festivalweide krijgt. Want niet iedereen heeft eenzelfde soort gehoorgang. Op maat gemaakte dopjes hebben ook specifieke filters: ze laten het geluid mooi binnen, tegen een lagere intensiteit. 

• Sta je op (minder dan) 1 meter van elkaar en moet je roepen wil je elkaar verstaan, dan is gehoorbescherming nodig. 

• Het is beter om je systematisch te beschermen dan om een 'oorpauze' te nemen en een halfuur de stilte op te zoeken. 

• Ga vooral niet af op dokter Google.

***

Welke behandelingen zijn er?

1. Cognitieve gedragstherapie

Psychotherapie waarbij je aanleert paniekaanvallen op te vangen en negatieve emoties los te koppelen van de fluittoon in je hoofd.

2. Tinnitus retraining therapy

De patiënt ‘leert’ het hinderlijke gefluit naar de achtergrond te drukken, door de hersenen te laten focussen op andere geluiden, zoals die van een ventilator, een zoemende koelkast. 

3. Hoortoestellen met ruisgenerator

Ook deze genereren een voortdurende ruis, zoals van een fonteintje.