Misdaadgeld is goed voor staatsschuld

De onderhandelaars zullen waarschijnlijk nog meer moeten besparen dan gedacht. Door een nieuwe berekening is de staatsschuld gestegen met 26 miljard euro. Maar er zijn ook onverwachte extra inkomsten, al is dat misdaadgeld. We moeten dat vanaf nu van Europa meetellen in ons bruto binnenlands product. Prostitutie brengt onze economie elk jaar 466 miljoen euro op. Drugshandel is goed voor 903 miljoen euro. En alle illegale activiteiten samen verhogen het bbp van ons land met 0,37 procent.

Onder invloed van de nieuwe Europese boekhoudregels voor de overheden stijgt het bruto binnenlands product (bbp) van België in 2013 met 12,6 miljard euro tot 395,3 miljard euro. De grootste impact is er door de kapitalisatie van onderzoek en ontwikkeling (O&O), maar ook onder meer de opname van illegale activiteiten als drugs, prostitutie en smokkel drijven mee het bbp op. Met de nieuwe regels stijgt de staatsschuld in 2013 tot 104,5 procent. Volgens de oude regels was dat maar 101,2 procent, zo meldt de Nationale Bank.

De nieuwe ESR 2010-regels en enkele andere maatregelen hebben impact op een resem cijfers en indicatoren. Zo is het effect op het overheidstekort niet al te groot: een tekort van 2,9 procent van bbp voor 2013 ten opzichte van 2,6 procent volgens de vorige regels. Maar het effect op de schuldgraad is wel groter. De overheidsschulden in 2013 komen uit op 413,2 miljard euro. volgens de oude regels was dit 'maar' 387,2 miljard euro. De economische groei zelf kwam in 2013 uit op 0,3 procent (0,2 procent volgens de oude regels).

Veel verandering heeft te maken met wat juist allemaal onder de overheid valt en wat niet. De 'perimeter' wordt door de strengere afbakening fors uitgebreid: van de 1.600 onderzochte instellingen worden er 700 binnen de perimeter van de overheid geplaatst. Het gaat voornamelijk om gewestelijke huisvestingsmaatschappijen, intercommunales en andere autonome gemeentebedrijven. En dan is er nog de veelbesproken impact van de verstrengde regels rond publiek-private samenwerking (PPS). Hierdoor verzeilen sommige geplande uitgaven op de begroting, wat mogelijk gevolgen zou kunnen hebben voor de uitvoering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen