Direct naar artikelinhoud

Een op tien miljoen passages NS-poortjes gaat mis

Bij een op de 10,4 miljoen passages door de toegangspoortjes op NS-stations gaat het zodanig mis dat verwondingen ontstaan. Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vandaag naar de Tweede Kamer stuurde na vragen van de PvdA.

Een op tien miljoen passages NS-poortjes gaat mis

Dit jaar hebben zich tot en met 21 september 25 mensen gemeld bij de klantenservice van de NS die zeiden dat ze geblesseerd waren geraakt doordat een poortje te vroeg sloot. In zo'n periode zijn er ongeveer 260 miljoen passages op treinstations met zulke poortjes.

Acht seconden
Een poortje sluit acht seconden nadat mensen hun ov-kaart ervoor hebben gehouden of sneller als mensen er binnen die tijd doorheen lopen. Volgens Mansveld voldoen de poortjes aan Europese regels, zijn ze getest op veiligheid en gebruiksvriendelijkheid en voldoen ze aan 76 criteria.

Zo mogen de poortjes geen scherpe randen of uitsteeksels hebben en zijn er speciale voorzieningen die ervoor moeten zorgen dat mensen niet bekneld raken tussen de deurtjes. Bovendien openen de deuren zich automatisch als de stroom uitvalt en kan de NS bij calamiteiten met een druk op de knop een hele rij poorten in één keer openen.

Gering
Mansveld vindt het veiligheidsrisico gering, maar als zich meer incidenten voordoen, zal ze NS vragen om uit te zoeken of de passeertijd wel voldoet.