Direct naar artikelinhoud

Terwijl Kim in het ziekenhuis ligt regeert zijn zus Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ligt in het ziekenhuis en zijn zus Kim Yo-jong neemt zijn taken tijdelijk waar. Dat meldde het Russische staatspersbureau Ria Novosti vandaag op basis van een diplomatenmagazine voor Azië en de Pacific.

Kim-Jong Un in het Kumsusan Palace.

Het bericht is opmerkelijk omdat de zus niet als tweede in de Noord-Koreaanse hiërarchie te boek stond. Dat zou eerder Hwang Byong-so zijn, het hoofd van het politieke bureau van het Noord-Koreaanse leger.

Kim Jong-un wordt behandeld in een kliniek in de hoofdstad Pyongyang. Het is niet bekend wat hij mankeert.

Over het bestaan van de zus Kim Jong-jong was tot voor kort officieel niets bekend. Ze werd pas op 9 maart dit jaar genoemd als belangrijke functionaris binnen het centraal comité van de Arbeiderspartij van Noord-Korea. Ze is net als Kim Jong-un een nazaat van de vroegere leider Kim Jong-il.

Mank
De leider, normaal gesproken het middelpunt van de staatspropaganda van het geïsoleerde land, is sinds 3 september niet meer door staatsmedia gefotografeerd. Hij verscheen toen met zijn vrouw bij een concert. Zijn afwezigheid wakkerden de geruchten over zijn slechte gezondheid aan.

Afgelopen juli was op beelden van de staatstelevisie te zien dat Kim tijdens de herdenking van zijn grootvader mank over het podium liep, uitzonderlijk voor een land dat wil uitstralen dat de leider machtig en onverwoestbaar is.