© HBVL

Burgemeester Venetië wil jonge Meeuwenaren in cel na duik

“Steek ze een nacht in de cel.” Dat twitterde de burgemeester van Venetië zondag aan het adres van zes jongeren uit Meeuwen-Gruitrode, die ’s ochtends vroeg een verboden duik hadden genomen van de Ponte della Costituzione in het historische stadscentrum. De Limburgers kwamen er uiteindelijk met een boete vanaf, maar snappen de heisa niet echt. “Het is een uit de hand gelopen grap.”

Mark VAN LUYK/Wim BRILLOUET

De jonge twintigers uit Meeuwen-Gruitrode waren onderweg naar Kroatië toen ze dit weekend een tussenstop maakten in het Italiaanse Venetië. De zes zijn een groepje voetballers die bij Ellikom en Wijshagen spelen. Zondagochtend om 6 uur kregen ze het in hun hoofd om van de Ponte della Costituzione, een voetgangersbrug boven het Canal Grande, een frisse duik te nemen in het kanaal.

“We waren op stap geweest”, zegt Bart Kerkhofs (21). “Eén van onze kameraden daagde ons uit om in het kanaal te duiken en uiteindelijk hebben we dat gedaan.”

50 euro boete

De sprong van de Ponte della Costituzione is toch zo’n zeven meter diep. Bovendien is duiken in de Venetiaanse kanalen verboden. De stunt van de jonge Limburgers kreeg dan ook een staartje. Een voorbijganger legde alles met zijn smartphone vast en bezorgde het filmpje aan de website Veneziatoday.it. Daarbovenop had de politie van Venetië het tafereel gevolgd op een bewakingscamera en kwam meteen ter plekke. Volgens de Italiaanse website werden de Meeuwenaren daarop gearresteerd, maar dat klopt niet volgens hen. “Het is allemaal opgeblazen”, zegt Kerkhofs, die intussen met zijn kameraden in Kroatië zit. “Ze hebben onze identiteitskaarten gevraagd en onze gegevens genoteerd. Ze zeiden dat we 50 euro boete zouden moeten betalen en dat we daarover nog een brief zouden krijgen. We wisten eerlijk gezegd niet dat het verboden was.”

“Domme stunt”

“Het was impulsief van ons”, zegt Ben Faassen (23). “We hadden de hele dag en nacht gefeest en er waren nergens borden te zien dat het verboden was. Er hebben maar drie vrienden kunnen springen en toen was de politie al daar om ons uit het water te halen. We hebben niet in de cel gezeten zoals in enkele Italiaanse media vermeld stond. We snappen de heisa niet echt. Dit is een uit de hand gelopen grap.”

De bevolking van Venetië kreunt al een tijdje onder de overlast door toeristen. Vooral de brugduikers nemen toe. Het stadsbestuur startte al een campagne onder de naam ‘#enjoy respect Venice’. Daarnaast stuurt de politie patrouilles op pad. Zo’n duik is bovendien gevaarlijk wegens het drukke scheepvaartverkeer op de kanalen. Vorig zomer raakte een Nieuw-Zeelander nog zwaargewond toen hij stomdronken bovenop een watertaxi dook vanaf de beroemde Rialtobrug.

Politiecommissaris Marco Agostini feliciteerde zijn manschappen via de Italiaanse website met de “vangst”. “Jongeren die naar Venetië komen, moeten weten dat ze plezier mogen hebben, maar met respect voor de stad en haar regels. Onnodig om je strafblad te vervuilen met een domme stunt.”

De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, postte het filmpje van de Limburgse stunt zelfs op Twitter, met zijn voorstel om de Meeuwenaren een nachtje in de cel te laten zetten door de vrederechter “als voorbeeld”, om zo de rage te stoppen.

Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar er volgt wel nog een brief naar de Belgische ambassade in Italië. Venetië wil op alle mogelijke manieren duidelijk maken dat de stad geen pretpark is.

Bekijk de video van de duik hier.