Tweejarig meisje met ebola in Mali overleden

© ap

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het tweejarige meisje dat Mali's eerste ebola-geval was, is overleden. Dat heeft de Malinese regering bevestigd. De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat veel mensen door haar besmet zijn geraakt. Ze heeft honderden kilometers gereisd terwijl ze ziek was.

jva

Het meisje en haar grootmoeder reisde meer dan 1.000 kilometer met de bus van Guinee, dat sterk getroffen is door de epidemie, naar de Malinese stad Kayes. Daar is ze woensdag naar het ziekenhuis gebracht en donderdag stond de diagnose vast. Ze had ebola opgelopen.

'Op dit droevige moment betuigt de regering haar steun aan haar familie', meldde de Malinese regering na haar overlijden. De regering benadrukte daarbij ook het belang van hygiëne om de ziekte onder controle te houden.

Gezondheidsmedewerkers proberen honderden personen op te sporen die in haar buurt zijn geweest om een verdere uitbraak te voorkomen. De WHO meldt dat het meisje al symptonen vertoonde, en dus besmettelijk was, voor ze naar Kayes is gebracht.

'De WHO behandelt de situatie in Mali als een noodsituatie,' klinkt het. Volgens de WHO zijn 43 contacten geïdentificeerd en in quarantaine geplaatst. Maar de autoriteiten schatten dat driehonderd mensen in contact zijn geweest met het kind, zo zegt een Malinese gezondheidsmedewerker.

De beide ouders van het meisje waren overleden aan ebola, waarop het meisje naar familie in Mali is gebracht. Ze was het eerste bevestigde geval van de ziekte in het land. De ebola-epidemie heeft al 4.900 levens geëist, voornamelijk in West-Afrika.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen