Federaal parket eist maximumstraffen voor kopstukken bende xtc-producenten

Het federaal parket heeft maandagnamiddag celstraffen van 2 tot 15 jaar gevorderd tegen vijftien vermoedelijke leden van de internationale xtc-bende die in augustus 2013 opgerold werd. De bende zou gedurende enkele jaren grote hoeveelheden MDMA, een precursor van xtc, geproduceerd hebben. Alleen al in het jaar dat ze door de politie geobserveerd werd, had de bende genoeg MDMA geproduceerd om tussen de 76 en 117 miljoen xtc-pillen te produceren. Ze zou daaraan zo’n 411 miljoen euro verdiend hebben.

kidr

Volgens het federaal parket vormden de verschillende verdachten een criminele organisatie met vertakkingen in België, Polen en Turkije, die zich al enkele jaren bezighield met de aanmaak op grote schaal en verkoop van MDMA. Daarvoor had ze twee laboratoria, één langs de Leuvensesteenweg in Vilvoorde waar PMK werd gemaakt. Die stof is nodig om MDMA aan te maken. Het tweede labo stond in een vierkantshoeve in Chimay, en daar werd van de PMK MDMA gemaakt. Toen de bende op 22 augustus 2013 opgerold werd, trof de politie in de vierkantshoeve bijna twee ton MDMA aan, de grootste vangst ooit in West-Europa.

Bij de huiszoekingen van 22 augustus 2013 kon de politie twaalf verdachten oppakken. Drie kopstukken konden ontkomen. Eén van hen, Ahmed B., kon eind september 2013 ingerekend worden, maar de twee anderen, de 39-jarige Belg Gert Loenders en de 34-jarige Pool Arthur Nawrocki, zijn nog steeds spoorloos. Het federaal parket eiste maandag de maximumstraf van 15 jaar cel voor Loenders en Nawrocki, 14 jaar cel voor Ahmed B. en vierde kopstuk Bart P. en celstraffen van 2 tot 10 jaar voor de elf andere verdachten. Het openbaar ministerie wil ook 5 woningen, een appartement en enkele honderdduizenden euro’s verbeurd verklaard zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen