De rouwwagens rijden de kazerne in Hilversum binnen waar de slachtoffers geïdentificeerd zullen worden.© AFP

Nederland overweegt militaire missie naar Oekraïne

In het Nederlandse Hilversum zijn experts begonnen aan de identificatie van de eerste overgebrachte slachtoffers van de vliegcrash met de Boeing MH17. Vandaag komen opnieuw 74 lichamen van slachtoffers aan. Volgens de Volkskrant zou Nederland ondertussen een gewapende missie overwegen om het onderzoek in Oekraïne veilig te stellen.

Rogier Verschueren

De eerste veertig lichamen zijn woensdagavond aangekomen in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar is ondertussen begonnen met de identificatie van de slachtoffers. Dat gebeurt door specialisten van het Nederlands Landelijk Team Forensisch Onderzoek (LTFO) en de Nederlandse Defensie.

Ook een Belgisch DVI-team (Disaster Victim Identification) is naar Nederland getrokken om onze noorderburen bij te staan. Naast negen DVI-leden bevat de Belgische ploeg ook een wetsdokter en een odontoloog.

Rond 16 uur vanmiddag komen op de luchthaven van Eindhoven opnieuw twee militaire transportvliegtuigen - een Nederlands en een Australisch - aan met in totaal 74 slachtoffers aan boord. Zij zullen hetzelfde eerbetoon krijgen als gisteren. Ook deze stoffelijke overschotten zullen overgebracht worden naar Hilversum voor identificatie. Morgen zouden de laatste slachtoffers overgebracht worden.

Militaire missie naar Oekraïne?

Ondertussen denkt de Nederlandse regering er serieus over na om een internationale gewapende missie naar oost-Oekraïne te sturen om het onderzoek ter plaatse te vrijwaren. Naast militairen zou het Nederlandse kabinet ook forensische politie-experts willen zenden.

Vanmiddag is Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans met zijn Australische collega Julie Bishop aangekomen in Oekraïne. Nederland wil daar van de Oekraïense regering het fiat krijgen om het onderzoek aan te voeren van de landen die burgers verloren bij de vliegramp met de MH17. Ook het idee van een internationale missie zal er besproken worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER