"Depressieve ijsbeer" moet blijven waar hij is

Bijna 600.000 wereldwijd verzamelde handtekeningen ten spijt, mag Arturo zijn verhuisplannen opbergen. De naar verluidt depressieve ijsbeer moet van de dierentuindirecteur blijven waar hij nu is: in de zoo van Mendoza in Argentinië.

De zoodirecteur is met andere woorden niet onder de indruk van de wereldwijde actie, die ook gesteund werd door milieuorganisatie Greenpeace en Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zij hadden graag gezien dat Arturo zou verhuizen naar het Canadese Winnipeg, maar dat plan gaat dus niet door.

Volgens zoodirecteur Gustavo Pronotto is de 28-jarige Arturo te oud om nu nog een gloednieuw leven te beginnen. En hij staat niet alleen met die mening, want ook Argentijnse dierenartsen zien een verhuis om die reden niet zitten. "Arturo moet met rust gelaten worden, want hij lijdt nu al aan ouderdomskwaaltjes. Mogelijk zou hij een lange reis niet eens overleven.

Na de dood van zijn partner Pelusa in 2012 is Arturo de enige nog levende ijsbeer in een Argentijnse dierentuin. In gevangenschap worden ijsberen gemiddeld 30 jaar oud. In het wild halen ze vaak maar de helft van die leeftijd.

AP2014

Meest gelezen