"Ik reken erop dat onderwijshervorming wordt doorgevoerd"

Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs, wil dat de nieuwe Vlaamse regering de onderwijshervorming doorvoert, want "er zijn knelpunten in het onderwijs en die moeten worden weggewerkt". Dat liet ze verstaan in "De ochtend" op Radio 1. Van Hecke zei "opgelucht" te zijn over wat er in het Vlaamse regeerakkoord over onderwijs staat en wil kijken waar er kan bespaard worden.

Met het masterplan onderwijshervorming zou er een brede eerste graad komen en zouden de tussenschotten ASO, TSO, BSO en KSO) wegvallen. Gisteren plaatste toekomstig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in "Terzake" een "maar" bij die hervorming door te stellen dat de verticale structuur (met de tussenschotten) zal blijven bestaan.

"Da's het standpunt van N-VA", reageerde Mieke Van Hecke in "De ochtend". "Er zijn knelpunten en die moeten weggewerkt worden. De hervorming wil die oplossen en als je zegt dat alles blijft, dan ontken je die knelpunten. Wij vinden dat bijsturingen nodig zijn en wij rekenen erop dat de Vlaamse regering daarvoor incentieven zal geven", aldus de topvrouw van het katholieke onderwijs. Volgens haar bestaat voor de onderwijshervorming overigens wel degelijk een draagvlak bij de scholen.

"Hamvraag: hoe veel en waar besparen?"

Mieke Van Hecke erkent dat er overal zal moeten bespaard worden, dus ook in het onderwijs. Maar aan de basisfinanciering van het onderwijs mag er niet geraakt worden, vindt Van Hecke. Ze rekent erop dat de toekomstige Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), de verschillende onderwijsorganisaties in het veld zal uitnodigen om aan tafel te komen om te bespreken waar er kan bespaard worden.

Echt gelukkig kan Van Hecke naar eigen zeggen niet zijn met het onderwijsakkoord, met name door de besparingen, maar opgelucht is ze wel. Het akkoord heeft volgens haar "veel potentieel om de goede richting uit te gaan". Vooral het feit dat de vrijheid van de scholen gevrijwaard wordt, stemt de topvrouw van het katholieke onderwijs blij. "We krijgen veel centen - niet altijd genoeg evenwel - en we zijn verantwoording verschuldigd, maar het is niet aan de overheid om te zeggen hoe onderwijs moet worden aangeboden", aldus Van Hecke in "De ochtend".

Mieke Van Hecke neemt eind augustus trouwens afscheid van haar functie, dus rechtstreeks meedenken over de toekomst van het onderwijs zal ze niet meer kunnen doen, maar "ik heb een heel kwaliteitsvolle opvolger en een heel kwaliteitsvolle organisatie", klinkt het nog bij Mieke Van Hecke.

Meest gelezen