© LuMa

Superminister Homans: “Goed akkoord voor Antwerpen”

Met Liesbeth Homans als viceminister-president krijgt de stad Antwerpen een krachtige stem in de nieuwe Vlaamse regering. “In ons akkoord staat heel veel goed nieuws voor de steden”, zegt ze.

Lex Moolenaar

U gaat de provincies ingrijpend hervormen. Wat zijn de concrete gevolgen?

Liesbeth Homans: “Het aantal provincieraadsleden en gedeputeerden wordt gehalveerd. En steden met meer dan 200.000 inwoners, zoals Antwerpen en Gent, worden volledig ‘provincievrij’.

Dat betekent dat alle bevoegdheden van de provincie op het grondgebied van die steden worden overgeheveld naar de stadsbesturen. Hetzelfde geldt voor de inkomsten van de huidige provinciebelastingen. Voor Antwerpen gaat dat onder meer over het beheer van het Rivierenhof en een aantal onderwijsinstellingen.”

In de nieuwe regering krijgt u heel veel bevoegdheden die belangrijk zijn voor de steden.

“Dat is vrij logisch, aangezien ik de enige minister ben die uit een grote stad komt. Het is vooral een sociaal pakket dat goed aansluit op mijn ervaringen in Antwerpen.

Mijn partijgenoten gaan werken in andere sferen: Philippe Muyters in het economische veld, Ben Weyts gaat investeren in Openbare Werken en Mobiliteit.”

Wat hebt u naast de hervorming van de provincies nog meer in de pijplijn?

“We gaan het woonbeleid hervormen, zodat het mogelijk wordt om meer verschil aan te brengen in de sociale huurprijzen en om betere controles op fraude uit te voeren. We zetten ook ons plan door om de bereidheid om Nederlands te leren mét een resultaatsverbintenis te koppelen aan het verkrijgen van een sociale woning, hoewel we geen mensen gaan uitzetten die het Nederlands niet beheersen.”

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER