Antwerpse stempel op regeerakkoord

Het eerste wat ons gisteren opviel bij de lectuur van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, was dat het veel meer dan de vorige akkoorden een vette stempel van de stad Antwerpen draagt.

Lex Moolenaar

Het uitroepteken achter die tendens is de intentie van de regering om steden met meer dan 200.000 inwoners (lees: Antwerpen en Gent) qua bevoegdheden en middelen volledig te ontvoogden van de provincies. Maar ook binnen een aantal beleidsdomeinen wemelt het van de stedelijke accenten.

Bart De Wever had het voorspeld. Nadat hij begin 2013 zijn eerste Zweedse coalitie had gevormd in Antwerpen, stak hij niet onder stoelen of banken dat die een model moest worden voor de nieuwe federale en Vlaamse coalities na de verkiezingen van mei 2014. En kijk, we zijn inmiddels een heel eind op streek.

De Wever is altijd van plan geweest om zelf burgemeester van Antwerpen te blijven. Maar tegelijk stelde zijn functie als N-VA-voorzitter hem in staat om zwaar te wegen op de Vlaamse onderhandelingen, waarin hij een aantal zaken heeft binnengehaald die hij belangrijk vindt voor zijn stad. Datzelfde kan hij straks nog eens overdoen aan de federale onderhandelingstafel, om vervolgens in het najaar zijn mandaat als partijvoorzitter na tien jaar in schoonheid te beëindigen.

Antwerpen is weer prominent aanwezig in Brussel. Dat blijkt ten overvloede uit het takenpakket van aankomend viceminister-president Liesbeth Homans, die liefst acht departementen gaat beheren die allemaal te maken hebben met stedelijkheid. Als De Wever dat kunstje ook nog kan herhalen in de federale onderhandelingen, dan krijgt de N-VA de komende vijf jaar de kans om zich op alle relevante departementen nadrukkelijk te profileren als de partij van de steden. Die rol was in het verleden traditiegetrouw gereserveerd door de sp.a. Maar die partij is vervaagd tot niet meer dan een schim van zichzelf.

De N-VA krijgt dus grote kansen, maar ze moet die uiteraard ook grijpen en een beleid voeren dat de mensen overtuigt. Want het verzinnen van een titel als Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan voor het nieuwe regeerakkoord is niet zo moeilijk. Maar je moet het natuurlijk ook nog wel even waarmaken.

Door Lex Moolenaar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER