VIDEO. Honderd jaar na zijn debuut tuft dit gevaarte opnieuw door de Vlaamse velden

De replica van de MARK IV-tank van Poelkapelle reed afgelopen zaterdag voor het eerst opnieuw door Flanders Fields en blijft een kleine week op een grasheuvel staan voor een tankfestival met ritjes voor sponsors en info voor het grote publiek.

Thijs Pattyn

De eerste echte veldtest van de replica op een weide in Sint-Juliaan had meteen bekijks. De tank staat geparkeerd op Hill 35, op een boogscheut van de Pondfarm van Stijn Butaye, waar het gevaarte de afgelopen maanden gebouwd werd met Johan Vanbeselaere en een tiental vrijwilligers. “De tank is nu voor 80 procent afgewerkt. Er moeten vooral nog veel klinknagels aangebracht worden, maar het publiek zal het verschil nauwelijks opmerken”, vertellen Johan en Stijn.

© ptb

© ptb

© ptb

De tank heeft de grote veldtest met glans doorstaan en blijft nu een week staan voor de ‘72 uur van Fray Bentos’ van 22 tot 24 augustus. Dat is een tankodrome, een herdenking op de plaats waar precies 100 jaar geleden de echte Fray Bentos tank drie dagen vastzat. Negen soldaten zaten toen opgesloten in deze tank terwijl er van beide kanten van het front op geschoten werd. Ze overleefden op water van de radiator. Een soldaat sneuvelde.”

Historische tocht

De families van drie soldaten die in Fray Bentos vastzaten, komen ook naar de tankodrome. “Dat wordt heel bijzonder. We zullen hen informatie geven over de tank en de Slag om Passendale. Iedereen is trouwens welkom om de tank te komen bekijken. Ritjes zijn voorbehouden voor onze sponsors, die samen meer dan 100.000 euro doneerden voor het materiaal. Wie tijdens het evenement een gift doet, kan wel mee voor een ritje. Maar het is geen Vlaamse kermis hé, het blijft een serene herdenking.”

De replica maakt op 8 oktober de historische tocht van de echte MARK-IV van Sint-Juliaan naar Poelkapelle, waar hij 100 jaar geleden gestrand is bij café De Zwaan. “Dat is altijd het ultieme doel geweest van dit project, waar we dertien jaar geleden mee begonnen zijn. De tank weegt ongeveer 23 ton, zonder munitie uiteraard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen