Opmerkelijke uitspraak van Bedenker Donderdag Veggiedag: “Veganisten moeten beter luisteren naar vleeseters”

© Lieven Van Assche

“Veganisten moeten beter luisteren naar vleeseters.” Dat zegt Tobias Leenaert, de Gentenaar die in 2009 Donderdag Veggiedag bedacht, in een nieuw boek. Met een pragmatische aanpak wil hij dierenleed de wereld uit helpen.

Sander Luyten

Tobias Leenaert alias The Vegan Strategist is de man die in 2000 in Gent de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) oprichtte en de term Donderdag Veggiedag lanceerde.

Momenteel reist Leenaert de wereld rond om veganisten – dat zijn mensen die geen dierlijke producten eten – en vegetariërs te helpen communiceren en strategisch te denken. Zijn doel: een wereld zonder dierenleed. Zondag komt hij op het Vegan Summer Fest – de jaarlijkse hoogmis voor veganisten in Gent – uitleggen hoe hij dat wil bereiken. Tobias Leenaert heeft er net een nieuw boek over uit, How to Create a Vegan World.

In volle ‘eiercrisis’ een boek over veganisme lanceren, beter had u het niet kunnen plannen.

Leenaert: “Dat is toeval, maar voedselcrisissen zijn inderdaad de beste reclame voor anders eten. Boeren verwijten veganisten dat ze hun stiel kapotmaken terwijl ze dat zelf doen. De ‘eiercrisis’ is niet verrassend. Kippen zijn de slechtst behandelde dieren ter wereld. Omdat ze met zoveel zo dicht op elkaar zitten, verspreiden ziekten zich razendsnel.”

Om dat te vermijden moeten we allemaal verhuizen naar ‘Veganville’?

“Veganville is een metaforische stad zonder dierenleed. Het enige probleem: de stad ligt boven op een berg. In mijn boek beschrijf ik hoe veganisten zo veel mogelijk mensen kunnen overtuigen om de beklimming te maken. Maar dat doe je niet door te preken en een belerend vingertje op te steken. Veganisten moeten luisteren naar waarom mensen vlees eten en het hen zo gemakkelijk mogelijk maken om over te schakelen.”

U bent zelfs bereid tot samenwerken met de vleesindustrie.

“Inderdaad, ook al horen niet alle veganisten dat graag. Een salamibedrijf gaat niet van de ene op de andere dag stoppen met salami te maken. Daar is een beweging voor nodig die begint met enkele veganistische producten. Zodra het bedrijf ziet dat ook daarmee geld valt te verdienen, stopt het weerwerk.”

Welke rol spelen ‘vleesverminderaars’?

“Een kwart van de bevolking eet af en toe geen vlees, terwijl slechts één procent veganistisch en vier procent vegetarisch is. Vleesverminderaars hebben daarom een veel grotere invloed op dierenleed en wat in de supermarktrekken ligt. Veganisten moeten verminderaars niet bekritiseren, maar steunen en helpen nog meer inspanningen te doen. Veganisten moeten ook minder streng zijn voor andere veganisten. Iemand die een keer vis eet of af en toe een koekje waar een ei in zit, is in mijn ogen nog steeds een veganist.”

Is Gent al een soort Veganville?

“Neen, want in Veganville bestaan geen dierlijke producten, maar Gent is wel een van de betere plekken in de wereld voor veganisten. Zeker jonge chefs serveren vaak iets veganistisch. Op basis van het aantal vegetarische restaurants per inwoner is Gent ook nog steeds de veggiehoofdstad van Europa. Toch is het stilaan tijd dat het stadsbestuur na Donderdag Veggiedag en andere initiatieven de volgende grote stap zet. Dat kan bijvoorbeeld door recepties steeds vegetarisch te maken en door veganistische start-ups extra te steunen.”

INFO: 'How to create a vegan world', uitgegeven bij Lantern Books en in Gent te koop bij onder meer Full Circle Coffee, EVA en Madam Bakster. The Vegan StrategistVegan Summer Fest / BE Vegan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen