© Jan Van der Perre

CAW en OCMW bereiken akkoord over De Vaart na afhaken G4s Care

Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen en het OCMW hebben een akkoord bereikt over het beheren van De Vaart, het zorgteam en het zorghostel.

svw

Het Antwerpse OCMW lanceerde begin vorig jaar een open oproep naar nieuwe partners voor enkele sociale projecten. Het ging onder meer over het inloophuis voor daklozen De Vaart, het zorgteam en voor het nieuwe project zorghostel. De eerste twee projecten werden door CAW uitgebaat.

De werkwijze van het OCMW botste op protest vanuit onder meer het sociaal middenveld, zeker toen de firma G4S Care de projecten binnenhaalde. Uiteindelijk haakte dit bedrijf af nadat onder meer een samenwerkingsverband met een andere organisatie was afgesprongen. Zo kwam CAW weer in aanmerking.

De onderhandelingen met het OCMW zijn ondertussen met succes afgerond. De OCMW-raad keurt eind deze maand normaal gezien deze overeenkomst goed.

Antwerps CAW-directeur Eva Mangelschots kijkt met gemengde gevoelens terug op de procedure van open oproepen. “De open oproep vormde een hefboom voor specialisten in de psychiatrie om mee in onze projecten te stappen”, zegt Mangelschots. “Het werd ineens mogelijk om deze hulp in te kopen. Als CAW beschikken we over de nodige expertise rond kwetsbare groepen, maar zochten we een partner in de psychiatrie. Dat was positief. Heel de procedure verplichtte ons ook om kritisch naar onszelf te kijken. We hebben de werking in De Vaart uitgebreid, maar dit zonder in te boeten op de kwaliteit van de dienstverlening.”

Woonconcept

Nieuw is het project van het zorghostel dat wordt ondergebracht in het pand van de nachtopvang De Biekorf. Dit innovatief woonconcept richt zich op chronisch dak- en thuislozen die onder meer kampen met een drugsverslaving. Omdat zij een dak boven hun hoofd hebben, kunnen ze in een rustigere omgeving werken aan hun problemen.

Het is een samenwerking tussen CAW Antwerpen, het ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en de organisaties in de drugshulpverlening Free Clinic en De Sleutel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER